Транспорт

Вижте на кои европейски летища ще има стачки през март и април

   
Вижте на кои европейски летища ще има стачки през март и април

Труден е моментът да работиш в авиационната индустрия. Изправени пред недостиг на персонал и огромни нива на безредици, много работници в авиокомпаниите и летищата са изправени пред дълги, стресиращи часове и лоши условия на труд. И заради кризата с разходите за живот и намаляването на заплатите поради пандемията, много от тях правят всичко това и за по-ниски заплати.

Не е чудно, че толкова много служители на летищата и авиокомпаниите вече стачкуваха през последните няколко месеца. От Италия и Белгия до Португалия и Франция, летищата в цяла Европа са свидетели на хиляди забавени и отменени полети поради стачни действия, пише Time out.

Разбира се, стачките могат да окажат сериозно влияние върху вашата почивка, така че е най-добре да бъдете възможно най-информирани за тях. В следващите редове ще видите кой стачкува в Европа в момента, къде и кога ще се случат тези стачки и дали трябва да се тревожите за тях.

Стачки на наземния персонал в Испания

Наземният персонал в Испания, който работи за Swissport Handling, планира серия от стачки заради заплащането и условията на труд. Акцията е предвидена за всеки понеделник, вторник и четвъртък до 13 април – конкретните дати са 6, 7, 9, 13, 14, 16, 20, 21, 23, 27, 28, 30 март, 4, 6, 10, 11 и 13 април.

Седемнадесет летища ще бъдат засегнати в Испания, включително Барселона, Мадрид, Тенерифе, Лансароте, Малага и Валенсия. Въпреки това много големи авиокомпании като Ryanair и easyJet имат наземен персонал, който не работи за Swissport. Те няма да бъдат засегнати от стачката.

Обща стачка във Франция

Общонационални стачки във Франция трябва да се проведат на 7 март в отговор на плановете за основен ремонт на пенсиите в публичния сектор на страната. Това може да включва работници от контрола на въздушното движение и националния превозвач Air France, въпреки че вероятно ще засегне целия транспорт в и около страната. Прочетете нашето пълно ръководство за националните стачки във Франция.

Удари на граничните сили в Обединеното кралство

Стачките на граничните сили на Обединеното кралство са планирани за 15 март в продължаващ спор за заплащането и може да има нови стачки по време на Великденската ваканция през април. Пътуващите трябва да проверят статуса на полета си предварително и да очакват прекъсване при пристигането си в Обединеното кралство.

Какво се случва, ако вашата авиокомпания стачкува?

Ако стачкуващият персонал доведе до забавяне или отмяна на вашия полет, авиокомпанията обикновено е длъжна да ви помогне и/или да предостави компенсация. Това обаче често зависи от условията на превоз на вашата авиокомпания, както и от размера на вашата застраховка за пътуване. И двете трябва да бъдат лесно достъпни на уебсайта на вашата авиокомпания или на застрахователя.

Въпреки това, ако резервирате полета си, като вече знаете, че предстои стачка (т.е. вече е обявена от синдиката), е изключително малко вероятно да получите обезщетение. Преди да резервирате, не забравяйте да проверите за дати на стачка не само в планираната авиокомпания, но и на летищата за заминаване и пристигане.

Разбира се, струва си да се има предвид, че заплахата от стачка е точно това: заплаха. Стачките се използват предимно като разменна монета в преговорите между синдикатите и работодателите, така че винаги има шанс и двете страни да постигнат споразумение, преди такова да се случи.

Във всеки случай, ако пътуването ви включва някоя от горните авиокомпании, дестинации и дати, не забравяйте да следите състоянието на полета си и да се подготвите за по-проблемно пътуване от очакваното.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати