Събития

Министерството на туризма представи България във Вроцлав

   
Министерството на туризма представи България във Вроцлав

Министерството на туризма и ОП Туризъм към Столична община отбелязаха националния ни празник в Полша като представиха дестинация България на Международния панаир за туризъм и свободното време, което се състоя между 3 и 5 март 2023 г. в гр. Вроцлав, Полша.
Дестинация България-София бе представена с информационен щанд от 12 кв. м като в деня на откриването на изложението на 3-ти март 2023 година, ОП “Туризъм”, съвместно с посолството на България във Варшава и Националното туристическо представителство се проведе среща-презентация с представители на местните туроператори, туристически агенти, медии и представители на властта. Участие взеха около 40 души, които бяха запознати с възможностите за туризъм и отдих на територията на Община София, както и с преимуществата на България като целогодишна туристическа дестинация. Домакин на срещата бе Н.Пр. Маргарита Ганева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша, а сред гостите бяха Дариуш Куш, председател на управителния съвет на Летище „Николай Коперник“ във Вроцлав с двамата си заместници - г-жа Алиция Вуйчик-Голембиовска, регионален мениджър ЦИЕ и Балтийски страни на Ryanair, екип на регионалната телевизия TVP Wroclaw, журналисти от регионални и специализирани издания и др.
На събитието Министерството на туризма, Столична Община, заедно с посолството на България във Варшава промотираха стартиращата на 27 март 2023 година самолетна връзка между полския град Вроцлав и София. Полетите ще се осъществяват всеки петък и понеделник. Така жителите на Вроцлав и Долна Силезия, които традиционно пътуват за лятна почивка в България, ще имат възможността да пътуват за уикенд посещения до град София.
Посланик Ганева приветства гостите и изрази своето удовлетворение, че разговорите с маршала на войводството на Долна Силезия относно необходимостта да се осигури допълнителна свързаност между страните ни вече e факт. Сезонната линия на нискотарифната компания осигурява допълнителни възможности за увеличаване на туристопотока в двете посоки. Председателят на УС на летище “Николай Коперник” във Вроцлав - Дариуш Куш подчерта уникалната възможност, която се отваря чрез създаването на новите директни самолетни линии за осъществяване на уикенд пътувания на полските граждани до София, а защо не и обиколни турове в България. Дариуш Куш обърна внимание, че летище Вроцлав е готово да подкрепи инициативи за представяне на дестинация София на територията на град Вроцлав и войводство Долна Силезия, както и тяхното представяне в България.
Алиция Вуйчик-Голембиовска, регионален мениджър за Централна и Източна Европа и Балтийските страни на Ryanair се обърна към присъстващите журналисти с призив да се включат към популяризирането на дестинация София в представляваните от тях медии като отбеляза, че авиокомпанията има амбиции да разширява мрежата от връзки с България. И през тази година за летния сезон отварят още две нови линии до морската ни столица Варна.
След приветствията представяне на българската столица направи и Александър Серафимов от ОП „Туризъм“, а туристическото аташе на България в Полша - Николай Костов представи България като целогодишна туристическа дестинация. Полша е един от основните водещи пазари за входящ туризъм за България. През миналата година до страната ни с цел туризъм са пътували над 353 000 полски граждани.
Николай Костов подчерта, че с отварянето на пряката връзка между Вроцлав и София броят на полските туристи, които посещават столицата ни, ще се увеличи, а българските граждани ще имат възможност да посетят един от най-красивите полски градове, какъвто е Вроцлав.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати