Новини Турагенции

Космос травел разкрива мистиката на Сибир, Байкал и Бурятия

   
Космос травел разкрива мистиката на Сибир, Байкал и Бурятия

Сибир, Байкал и Бурятия за много пътешественици са само далечна мечта. Труднодостъпни, обградени от мистерия и загадъчност, това са някои от най-интересните места на света. ”Зад завесата на видимото се крие източна мистика, смесена с вековни шамански култове и спиращи дъха образци на майката природа”, описва районите Пламен Узунов, управител на туроператора “Космос травел”. За да сподели красотата и енергията на тези източно руски региони, туроператорът организира 12-дневна екскурзия, която да запознае българите с един по-различен начин на живот, отдалечен и нетипичен за западната суета.

Пълният пакет е на цена от 3890 евро на човек и включва полети по маршрут Истанбул - Улан Уде - Иркутск - Истанбул, 12 нощувки в 3- и 4-звездни хотели в  Улан Уде, Уст Баргузин, Хужир, Иркутск и Новосибирск. Тръгването е на 2 август 2023 г. и пътешествието ще продължи до 14 август. В цената влизат още закуска, обяд и вечеря, всички трансфери по програмата, както и всички необходими входни такси и билети. Туристите могат да се възползват и от медицинска застраховка "Помощ при пътуване" с лимит 20 000 евро без допълнително заплащане с „Евроинс“.  

По време на пътешествието опитен гид от “Космос травел” ще се присъедини към групата и ще я преведе през пълноценна екскурзионна програма. А тя ще започне именно с екскурзия до Музея на историята на Буратия, както и обзорна пешеходна обиколка на град Улан Уде. Той всъщност има много да предложи, защото е дом на будистки традиции, монголско наследство, както и на най-голямата глава на Ленин в света. Търговската история на града също е богата и интересна и е важна част от екскурзията.  

Будистките мотиви  

също са неразделна част от местната култура. Туристите ще могат да посетят Иволгинския дацан - центърът на будизма в Руската федерация. Тук е резиденцията на Хамбо Лама - така се нарича титлата на главата на регионалните организации на будистите в Бурятия. Този известен будистки комплекс се нарича още "Манастирът на Колелото на преподаването".  По тези места човек наистина може да се докосне до духа и да види света по един съвсем различен начин”, изтъква Узунов.  

Това, което е по-интересно е, че по време на пътуването туристите ще имат възможността да се запознаят и с културата, както и с местната кухня на староверците. “Космос травел” организира тур в староверско село, където местните ще разкажат за вярванията си, за особеностите на това религиозно движение, както и ще почерпят гостите с типични руски ястия. 

Програмата ще е богата и на спиращи дъха природни гледки.  

Езерото Байкал  

е мечтана дестинация за много, тъй като е най-дълбокото в света и едно от най-големите. Заливът Баргузински се намира в централната част на езерото и е най-големият и най -дълбок залив на него. Той заема част от територията на Бурятия и дължината му достига 90 км.  На брега на залива има голям пясъчен плаж, който се простира от устието на река Баргузин до полуостров Святой Нос. Именно той е една от най-очакваните спирки за туристите.  

Приключението продължава с преминаване по величествения Баргузински хребет, чиято височина достига 2840 м. Ще се посети и село Баргузин, първият казашки затвор в Забайкалия и известно място за политическо изгнание. Следва посещение на местния исторически музей, където групата ще се запознае с историята на декабристите, братята Кюхелбекер, мистериозната история на Шандор Петьофи - унгарски поет и революционер. 

Спиращата дъха природа е на лице и по време на разходката по екопътеката до „Лицето на богинята Янжима“ - свещено място за поклонниците. Янжима се смята за богиня на плодородието и хората с творчески професии. В близост се намира и „Ининската градина на камъните“, която е уникален природен феномен, като камъните са с диаметър до 4 метра и са разпръснати на площ до 10 квадратни километра.  

Ако желаете да разкриете магнетичната красота на източна Русия, то това пътуване може да се окаже сбъдната мечта! Съчетанието на древни будистки ценности, руска история, богата и разнообразна култура и вкусна местна храна са рецепта за уникално преживяване! 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати