Новини Събития

Египетски археолози откриха усмихнат сфинкс

   
Египетски археолози откриха усмихнат сфинкс

Египетска археологическа експедиция от Университета в Айн Шамс откри усмихнат сфинкс при разкопки в близост до храма на Хатор в Дендера (Дандара), област Кена, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

На мястото, където в миналото се е издигал храм на бога Хор, учените са попаднали на издълбано във варовиков камък светилище. То се състои от площадка на две нива с рампа и малък басейн от глинени тухли, покрит с мазилка. Интересната статуя е намерена при разчистването на басейна.

“Това е красиво и прецизно издялан сфинкс”, отбелязва Махду ел Дамати, преподавател по египтология в Университета в Айн Шамс и бивш министър на туризма. Лицето, което има кралски черти, се отличава с усмивката си с две трапчинки, добавя ученият. Сфинксът носи традиционната за фараоните в Древен Египет забрадка немес с урей във формата на кобра.

Първоначалните изследвания показват, че е възможно статуята да принадлежи на римския император Клавдий, който е управлявал Северна Африка между 41 г. и 54 г. Под сфинкса е открита каменна плоча с надписи на демотически и с йероглифи. Разчитането им би могло да разкрие самоличността на усмихнатия мъж и да хвърли нова светлина върху древното минало на тази местност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати