Анализи Новини

Тирана отчита четирикратно увеличение на туристите

   
Тирана отчита четирикратно увеличение на туристите

Тирана отбелязва четирикратно увеличение на броя на чуждестранните туристи, превръщайки се във важен фактор в туристическата индустрия, предаде за БТА албанската агенция АТА.

По време на среща с екскурзоводи кметът на Тирана Ерион Велиай подчерта, че този "бум" в туризма идва след инвестициите и промяната, които Тирана преживя, за да привлече вниманието към най-емблематичните си райони, площад "Скандербег", Новия Пазар и замъка на Тирана.

"Особено миналата година, когато държахме титлата "Европейска младежка столица" или тази година, когато носим титлата "Спортен град", трудно влизах и излизах от общината заради групите туристи в града. Имах чувството, че живея във Вавилон, чувайки групи от туристи да говорят разни езици. Накратко, вярвам, че туризмът в Тирана днес е в най-добрия си вид. Така че, освен всички неуспехи, с които се сблъскваме, този град никога досега не е бил по-добре", каза Велиай.

Кметът на Тирана изброи някои от основните туристически атракции, които са обновени наскоро, като изтъкна Пирамидата, която според него скоро ще бъде сред трите най-посещавани места в Тирана.

"Не мога да повярвам, че е минала година, откакто не сме добавили нов обект, където наистина си струва да заведем туристите. Започнахме с "Къщата на листата", продължихме с "Новия базар", със Замъка на Тирана и тук има редица от така наречените "туристически капани". Убеден съм, че Пирамидата ще бъде атракцията, ако не най-инстаграммното място, то поне сред трите най-привлекателни атракции за туристите. Това е 360-градусов балкон на Тирана", каза Велиай.

Кметът на Тирана добави, че други два нови обекта, които си струва да бъдат посетени от туристите, са "Сараджет" (кварталът на жените), който е отчужден от общината и ще бъде превърнат в Етнографския музей на Тирана и къщата на Либоховитеве. Междувременно се работи по възстановяването на къщата "Дритъро Аголи", както това стана с "Къщата на листата" и с къщата "Исмаил Кадаре".

За дестинации отвъд центъра на албанската столица кметът й подчертава възможностите за пешеходна разходка.

"На "Новия булевард" работата се фокусира върху създаването на повече пространство за разходки и така наречените "линейни паркове". В други случаи се наложи да направим корекция в градоустройствения план като например на булевард "Зогу I", друга улица, която е много посещавана, където премахнахме всички паркинги", обясни кметът на Тирана Ерион Веляй.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати