Новини Събития

Обществена тоалетна е сред най-големите атракции в Париж

   
Обществена тоалетна е сред най-големите атракции в Париж

Има много добре поддържани обществени тоалетни, както и такива, които повечето хора не биха посетили за нищо на света.

Зашеметяващото хигиенно съоръжение на площад Плас дьо ла Мадлен в Париж обаче попада в отделна категория, пише електронното издание Lonely Planet. 

Архитектурното бижу отвори врати след мащабна реконструкция и в момента е една от най-популярните атракции във френската столица, като със сигурност може да претендира за титлата "най-красива обществена тоалетна в света". 

Създателите на това съоръжение, проектирано в стил ар нуво и открито за първи път през 1905 г., не са жалили средства. Но разрухата, причинена от вековната му употреба, доведе до затварянето му през 2011 г.

Instagram

След дългогодишна реставрация обществената тоалетна отново е отворена за посещения.

Светлината се отразява от блясъка на лака по вратите от тъмно махагоново дърво, а повтарящите се редици от витражи и керамични мозаечни плочки са украсени с криволичещи флорални мотиви, напомнящи за една отминала епоха.

Използването на съоръжението струва 2 евро. То разполага с общо шест тоалетни, всяка със собствена мивка и огледало, както и четири писоара. Но ако не държите да ползвате тоалетната по предназначение, можете просто да я разгледате напълно безплатно.

В помещението има и оригинален стол за лъскане на обувки от началото на миналия век. В днешно време, обаче, никой не предлага подобни услуги.  

Един от минусите на тоалетната на Плас дьо ла Мадлен е фактът, че се намира под земята и е класифицирана като исторически паметник, поради което достъпът до нея не е удобен за инвалидни колички.  

Причината за местонахождението ѝ е нейната близост с църквата Света Мария Магдалена. Според французите, би било проява на изключително лош вкус да се издигне тоалетна в близост до храма. 

По същата причина и обществените тоалетни до катедралата Нотр Дам, които са действащи в момента, се намират под земята.

Instagram

Париж разполата с над 750 обществени тоалетни и писоари, като голяма част от тях са самопочистващи се и са безплатни за ползване, тъй като са собственост на общината. Френската столица може да се похвали с най-големия брой обществени тоалетни на квадратен километър в света. 
 
В подготовката за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. голяма част от тези съоръжения ще бъдат заменени с нови, които ще са с по-висока енергийна ефективност. Броят на тези, достъпни за инвалидни колички, ще се удвои и ще бъдат инсталирани външни станции за миене на ръце. 

Съществуващите тоалетни ще бъдат рециклирани и пуснати отново в експлоатация в други части на Франция или в други държави. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати