Новини Събития

Ибиса предупреждава туристите за риск от треска Денга

   
Ибиса предупреждава туристите за риск от треска Денга

Здравните власти на остров Ибиса призоваха туристите да бъдат бдителни за симптоми на треска Денга.

Между май и ноември миналата година Ибиса преживя няколко епидемични взрива от опасния вирус, пренасян от комари. Здравните власти предупредиха, че съществува "умерен" риск туристите да се заразяват и това лято, съобщава Euronews.

Треската се разпространява от комари, заразени с вируса Денга. Заболяването е често срещано в райони с горещ и влажен климат - среда, в която комарите се развиват добре. Денга не е заразна и не може да се предава от човек на човек. Понастоящем рискът от заразяване с вируса е нисък, но през лятото ще се повиши до умерен.

"Един от потенциалните преносители на Денга е комарът Aedes albopictus, който присъства в целия район, испанското Средиземноморие и Балеарските острови, а също и в някои райони на вътрешността и северната част на страната", заяви говорител на испанското министерство на здравеопазването, което стартира информационна кампания.

Близо 100 милиона случая на Денга се регистрират всяка година. До три четвърти от хората, които се заразяват, са безсимптомни. Онези, които се разболеят, могат да развият леки или тежки симптоми, включително треска, гадене, повръщане и обрив. Болките в ставите, костите, мускулите и очите също са предупредителни признаци за развитие на заболяването.

Симптомите се появяват между 4 и 10 дни след ухапването от комар. Ако подозирате, че сте заразени с вируса, посетете лекар възможно най-скоро. Въпреки че повечето хора се възстановят без лечение след около седмица, около един на всеки 20 души изпитва тежки симптоми и трябва незабавно да отиде в болница. Рискът е повишен за тези, които и преди това са били заразени с вируса. Болките в корема, кървене от носа или венците са симптоми на тежка Денга, уточнява Euronews.

Съществува ваксина срещу вируса, одобрена за употреба в Европейския съюз, но тя се препоръчва само при онези, които вече са се заразявали веднъж с вируса.

Най-добрият начин да се предпазите от заразяване е да избягвате ухапване от комар. Носете дрехи с дълги ръкави, и използвайте репелент, съветват от испанското министерство на здравеопазването.

Макар че се среща сравнително рядко в Европа, през летните месеци на миналата година Денга е открита в Хърватия, Франция, Италия и Португалия. Учените обясняват този факт с горещите вълни на континента.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати