Новини Събития

България се представя за първи път най-модерно на туристическото изложение в Берлин

   
България се представя за първи път най-модерно на туристическото изложение в Берлин
На щанда на страната ни има огромни фотоси и екрани
  Мирослав Иванов

За първи път България се представя толкова модерно на най-голямото туристическо изложение в света – ITB в Берлин, Германия. Борсата се провежда от 7 до 9 март 2023 г. след тригодишно прекъсване заради Ковид пандемията и е отворена само за професионална публика. Страната ни участва от над 50 години в изложението.

Българският щанд е рекорден с размерите си - 500 кв. м и е просторен, приветлив и с красив дизайн. На него се представят 44 туроператори, хотели и общини. Организиран е от Министерството на туризма, което също има централен деск с брошури и информация. За сравнение преди пандемията имаше редица скандали с българския щанд, който не изглеждаше добре и беше заврян в крайна палата и най-отзад на нея, до която нямаше лесен достъп и видимост от посетителите.

Дизайнът и изграждането са направени от германски фирми, които обслужват ITB Берлин. На големи фотоси се показват красиви гледки от българската природа, Рилския манастир, Белоградчишките скали, Българското Черноморие и други уникални места от страната. На високо са поставени грамадни екрани от 20 кв. м, които излъчват клипове от различни региони. В средата на щанда е оформен голям бар за кафе и вода. Следобяд се правят дегустации на български вина от професионален сомелиер.

Щандът се намира в новата палата на „Мессе Берлин“ – Hub 27. Заема централно място, точно до входа и е срещу този на Полша. В тази палата са още Грузия, която е страна партньор на изложението тази година, домакините от Германия, Австрия, Словения, Чехия, Азербайджан и други страни.

„Това е най-хубавият щанд на туризма на България, който сме имали в последните 20 години“, коментира пред TravelNews Петя Дончева, управител на туроператора „Рила травел“. Според нея за всичко е помислено. Същото очерта и Даниела Стоева, управител на „Тандем травел“. „Наистина имаме най-красивият, модерен и мащабен щанд за последните 20 години“, подчерта тя. Работните пространства между фирмите са големи, за да не си пречат при провеждането на разговори и срещи.

„Не можем да си кривим душата. На бялото черно не можем да кажем“, коментира Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“. Според него е достигнато най-високо ниво и трябва да бъде поддържано оттук нататък, без да се сваля с нито стъпна надолу. „С такава модерна визия и голяма площ трябва да се представя България на най-големите туристически изложения в света“, допълни Георгиев.

„От Министерството на туризма много са се постарали за доброто представяне на България. Само можем да се гордеем с подобен щанд“, подчерта Весела Богданова, генерален мениджър на хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня.

Наистина много се постарахме целият екип на Министерството на туризма да направим модерен, красив и просторен щанд, заяви пред TravelNews служебният министър на туризма Илин Димитров. Според него българският туризъм заслужава да бъде на най-високо ниво сред световните дестинации. На щанда има атракция със саксофон от талантливия джаз изпълнител Владимир Кърпаров. Предлагат се още и очила за виртуална реалност, които показват гледки от България.

Мирослав Иванов, Берлин



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати