Анализи Новини Транспорт

Вижте най-добрите и най-лошите круизи за тази година

   
Вижте най-добрите и най-лошите круизи за тази година

Which? определи най-добрите и най-лошите круизни линии за 2023 г. Компанията, оперираща малки круизни кораби, Noble Caledonia e обявена за най-добра (както и за най-добра луксозна круизна линия), като е следвана от Viking Cruises.

Третото място е за британската компания Saga, която е обявена и за най-добра круизна линия от среден клас.

В долната част на ранглистата, междувременно, е Princess Cruises, определена от Which? като „круизна линия, която трябва да се избягва“.

Изследването разглежда 23 океански круизни компании, които повече от 1700 пътници са оценили в 11 категории, сред които качество на каютите, пристанищни екскурзии, развлечения, социална атмосфера и съоръжения на борда.

Noble Caledonia получава рейтинг от 90 процента, завоювайки пет звезди в категории, като обслужване, изживяване и маршрут. Това е и единствената круизна компания, която получава пет звезди за екскурзии.

Круизите на компанията, които водят пътници във всички краища на света - от Антарктика до Япония, са на солидни цени от средно над 750 евро на вечер, въпреки че Which? отбелязва: „Круизите на Noble Caledonia са невероятно скъпи, но според лоялните й клиенти - те си струват всяка стотинка.“

Заелата второто място Viking, междувременно, печели резултат от 87 процента. С круизи, струващи средно 465 евро на вечер, тя получава пет звезди за съотношение качество-цена, печелейки петзвезден рейтинг и в категории, като храна и напитки и качество на каютите.

Носителят на бронзов медал Saga, който завоюва резултат от 85 процента, предлагайки средна цена на круизите от 400 евро на вечер, е описан от Which? като „(почти) ол инклузив изживяване от висок клас, но не на луксозна цена“.

Останалата част от челната петица се състои от Seabourn Cruises на четвърто място с резултат от 84 процента и Океания (83 процента) на пето място.

Придвижвайки се към долния край на класацията, Costa Cruises и Azamara са предпоследни (14-и) с резултат от 69 процента.

Втори от отдолу нагоре е MSC Cruises (15-и), който получава резултат от 68 процента. Италианската круизна линия има само две звезди за обслужване, въпреки че постига четири звезди в категории, като качество на каютите и пристанищни екскурзии.

Последното място е за Princess Cruises (16-то) с резултат от 67 процента, получавайки три звезди в категории, като забавление и обслужване на клиенти.

Въпреки това круизната линия не печели по-малко от три звезди във всяка от категориите, като в някои е наградена и с четири звезди.

Which? посочва: „Огромните кораби на тази американска круизна линия имат прилични съоръжения, но почти всичко останало е посредствено, според нашето проучване. Дългият списък с добавки също дразни пътниците, които трябва да плащат допълнително за всичко - от изпълнения на специални гости до по-добра храна“.

Разделяйки резултатите по отделни категории, Which? връчва на Marella Cruises (шесто място, 81 процента) титлата „най-изгодна круизна линия“.

С круизи на средна цена от 240 евро на вечер, „круизната линия получава по-високи оценки от много по-скъпи компании, предлагайки страхотно съотношение цена-качество“, според Which?.

Компанията за ревюта посочва, че част от клиентите определят персонала на круизната линия като „ефективен и приятелски настороен“, в допълнение към множеството специализирани ресторанти (някои се заплащат допълнително) и „най-висококачествените развлечения, които варират от класове по бални танци до бляскави шоута и открито въздушно кино.“



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати