Оферти

Изкачване на Килиманджаро 5895 м. и парти в Занзибар

   
Изкачване на Килиманджаро 5895 м. и парти в Занзибар

Хакуна Матата нинджи.

Края на януари сме на гости на Цар Лъв, а тържествата за изкачения връх пренасяме на райският остров Занзибар. 

Разположена в Североизточна Танзания, на само 340 километра южно от Екватора, планината Килиманджаро е образувана от 3 отдавна изгаснали вулкана – Шира (3962 м.), Мауензи (5149 м.) и Кибо (5895 м.), чиято най-висока точка е именно нашата цел – връх Ухуру. Континентален първенец на Африка и част от супер престижната колекция „Seven Summits“. Безспорно това е най-лесно достъпният 5-хилядник в света, което го прави и най-предпочитаната дестинация за приключенски нинджи без какъвто и да е опит във височинния алпинизъм. 

За заслуженият релакс след усилията към върха сме предвидили 4 вълнуващи дни в Занзибар, по-време на които ще се насладим на всичко най-вълнуващо от острова.

Адвенчър Тийм България е носител на Официален Световен Рекорд в категория „Най-голяма група в света изкачила Килиманджаро заедно“ – 53-ма човека на 21-ви Януари 2023 г.

ВАЖНО!
Изкачването на Килиманджаро организирано от Adventure Team Bulgaria се прави със 7 дневен престой в планината /за разлика от повечето оператори, които го правят за 6 дни/.

Допълнителният 1 ден, който сме добавили към нашата експедиция ни дава изключително много предимства и значително подобрява шансовете за успешно изкачване на върха на всеки от участниците. Какво означава този допълнителен ден на практика:

Повече време в планината за максимално пълна аклиматизация;
В пъти по-големи шансове за изкачване на Килиманджаро;
По-кратък преход от Barranco Camp до Karanga Camp (при 6 дневната програма участниците правят 12-13 часов преход на височина над 4000 метра от Barranco Camp до Barafu Camp. При 7 дневната програма този преход е разделен на две);
Избягване на сутрешния трафик по Barranco Wall (Имаме време – угаждаме си. 7 дневната програма ни дава възможност да пропуснем целия сутрешен трафик от носачи и участници по стената и да тръгнем около 10.00 ч., когато на нея ще сме само ние.)
По-висок атакуващ лагер (при 7 дневната програма за атакуващ лагер използваме Cosovo camp на 5000 метра. При 6 дневната програма се използва Barafu camp на 4700 м.). 
Повече време за почивка. (при 7 дневната програма пристигаме на атакуващия лагер на 5000 м. около 14:00 ч. и излизаме в атака към върха в 00:00 ч. При 6 дневната програма се пристига на атакуващия лагер Barafu на 4700 м. около 19:00 ч. /след 12-13 часов преход/ и се излиза в атака към върха в 00:00 ч.)
По-малко време на финалното изкачване (около 6 часа до върха от Cosovo camp сравнени с около 8 часа изкачване от Barafu)
По-малко преодоляна денивелация по време на атаката. (Атака на върха с преодоляване на 895 м. от Cosovo при 7 дневната програма спрямо 1195 м. при 6 дневната от Barafu…)
 По-кратко време при слизането от върха – спестяваме около 1.00 час от времето за слизане, който можем да използваме за сън и почивка.

Именно изборът на 7 дневна програма беше основният фактор, които ни позволи да поставим световен рекорд на Килиманджаро през януари 2023 г. 53-ма от общо 56 тръгнали към върха участници успяха да достигнат до най-високата точка на Африка и да изпеят химна на Републиката с пълно гърло от върха.

Програма

Лична среща

Лична среща/презентация за запознаване с маршрута и неговите особенности. Разбор на предстоящото изкачване, екипировка, програма и въобще – разговори за всичко, което е необходимо да се знае преди отпътуването ни за Танзания.
/личната среща се уточнява допълнително с всеки от участниците/.

Ден 1: 27.01.2024Отпътуване за Танзания

10.30 ч. Събиране на групата на летище София и полет до Танзания през Доха.

Пристигаме на международното летище Килиманджаро около 07:00 ч. на следващия ден.

Ден 2: 28.01.2024Аруша, Танзания

Днешния ден е свободен за разходки и разглеждане на Аруша, излежаване под палмите край басейна и подготовка за предстоящото изкачване. 
Привечер ще направим подробна техническа конференция за предстоящото изкачване, ще ви запознаем с ръководителите на местния екип, който ще подкрепя експедицията и ще проверим екипировката на всички участници.
Нощувка: Хотел 3* в Аруша, двойни стаи

Ден 3: 29.01.2024Лагер 1, Machame Camp 2850 м.

Ставаме рано, закусваме пребогато в хотела и си взимаме довиждане с „цивилизацията“. С няколко джипки потегляме към Machame Gate от където започва същинското ни приключение. Почти веднага влизаме в тропическия пояс и поемаме към първия ни лагер разположен на 2850 метра. Ако имаме късмета да завали и един як тропически дъжд докато сме в горите… а леле, леле, е тогава кефа става пълен.  Късния след обяд ще пристигнем в лагера, където екипа ни ще разпъне палатките, готвача ни ще ни приготви вкусна вечеря и ще прекараме първата си нощ в планината.
Общо за деня:

Зона: Тропическа гора;

Трекинг – около 7 часа, 14 км.;

Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/кафе/чай и плодове;

Нощувка: Лагер 1, палатка за двама;

Ден 4: 30.01.2024Лагер 2, Shira Camp 3810 м.

През днешния ден ще вдигнем височината с цели 1000 метра. Целта ни е достигането до лагера Шира (Лагер 2) разположен на 3810 метра. След около час и половина ще излезем от тропическия пояс и ще продължим по скалистия хребет на платото Шира. Ако се чувстваме добре и не много уморени, можем да опитаме да вдигнем летвата още малко и да тръгнем в посока Lava Tower с цел достигане до 4200 м. за още по-добра аклиматизация и опознаване на района.
Общо за деня:
Зона: ниска алпийска зона;

Трекинги: – около 6 часа, 6 км.;

Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/кафе/чай и плодове;

Нощувка: Лагер 2, палатка за двама.

Ден 5: 31.01.2024Лагер 3, Barranco Camp 3976 м.

Класически ден за аклиматизация. Ранно ставане, богата закуска и високо изкачване до Lava Tower  на 4630 метра. Освен набирането на голяма височина, днешният ден ще е и един от най-красивите ни дни в планината.  След като се полюбуваме на необятната африканска шир ще започнем слизане към  Barranco camp (Лагер 3) разположен на 3976 метра. Именно от тук се наблюдават едни от най-живописните и буквално запленяващи залези в цяла Африка.
Общо за деня:

Зона: от ниска алпийска към висока алпийска зона;

Трекинги: около 7-8 часа, 10 км.;

Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/кафе/чай и плодове;

Нощувка: Лагер 3, палатка за двама;

Ден 6: 01.02.2024Лагер 4, Caranga camp 3995 м.

Ще се наспим и ще отпочинем подобаващо. Ще пропуснем сутрешния трафик по Baranco Wall и ще започнем преодоляването на прословутата стена около 10:30 ч. Очакванията ни са да пристигнем на Каранка камп около 16:30 ч. следобяд.

Общо за деня:

Зона: от ниска алпийска към висока алпийска зона;

Трекинги: около 4-5 часа, 7 км.;

Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/кафе/чай и плодове;

Нощувка: Лагер 4, палатка за двама;

Ден 7: 02.02.2024Лагер 5 - атакуващ, Cosovo Camp 5000 м.

Днешната ни цел е да достигнем до лагера ни за атака – Cosovo camp, намиращ се на 5000 метра над морското равнище. Косово е най-високо разположеният камп в планината /ако не броим този в кратера на вулкана/ и това ни дава изключително предимство както за аклиматизацията ни, така и за много по-добрите изходни позиции при атаката на върха.

В суровите условия на планината ще трябва да проверим и оправим екипировката си за атаката, да успеем да си починем добре, което на тези височини не е много лесно и да опитаме да поспим (което от адреналина е почти невъзможно) в последните часове преди големия ден.

Общо за деня:

Зона: висока алпийска зона;

Трекинги: около 7 часа, 6 км.;

Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/кафе/чай и плодове;

Нощувка: Атакуващ лагер Косово, палатка за двама;

Ден 8: 03.02.2024Връх Ухуру 5895 м., Килиманджаро

Очаква ни един много дълъг, много вълнуващ и много специален ден!
„Ставаме“ около 00.00 ч., „закусваме“ богато и излизаме в атака към покрива на Африка – връх Ухуру 5895 м. За около 6 часа ще достигнем до началото на кратерния ръб на Кибо – Stela Point на 5685 метра.  Това е и мястото, на което ще получим първата за деня голяма награда – най-добрия и панорамен изгрев, който някога, някога, някога! сте виждали. От тук до най-високата точка на континента Африка ни остава още около един час. Очакванията са да стъпим на върха и гордо да развеем българския флаг около 07.00 – 07:30 ч. местно време.
След върха започваме спускане до атакуващия лагер където ще имаме около 2-3 часа за сън и почивка. Обядваме и около 15.00 ч. ще започнем слизане към лагер Millenium на 3820 м. където ще останем за нощувка.
Общо за деня:
Зона: връхна точка;
Трекинги: около 7 часа изкачване до върха. Около 3 часа слизане до Косово камп  на 5000 м.
Около 2-3 часа почивка за сън и още около 2-3 часа за слизане до Millenium Camp.
8 км. в посока изкачване и общо 16-17 км. общо слизане до Millenium Camp;
Изхранване: закуска, обяд, вечеря и вода/фрешове и плодове;
Нощувка: Лагер Millenium 3820 м., палатка за двама;

Ден 9: 04.02.2024Аруша, Танзания

Традиционни танци, песни и веселби ще отбележат изкачването ни до върха, преди да поемем отново надолу през тропическата гора до изходната ни точка от планината. За около 4 часа ще слезем до Mweka Gate на 1640 метра, където ще имаме и тържествена церемония по връчване на официалните сертификати за изкачването ни на Ухуру. Трансфер до хотела, свободно време и пак партииии. Много празнуват в тая Танзания ама кво да ги правиш – обичаи…
Зона: Тропическа гора;
Трекинги: около 4 часа, 10 км.;
Изхранване: закуска и обяд, вода/фрешове и плодове;
Нощувка: Хотел 3* в Аруша, двойни стаи

 

Ден 10 - Ден 13: 05-08.02.2024Остров Занзибар, раят на земята

Ранен трансфер до летището. Кацаме в Занзибар в 08.40 ч. Трансфер до хотела и…. добре дошли в Рая.

Занзибаси якото място, което сме избрали за настаняване на групата е непосредствено на брега на Индийския океан. Очакват ни 4 дни/3 нощувки изпълнени с всякакви активности, коя от коя по-вълнуващи и интересни. На място ще организираме всички забавления като целодневно парти на самотен остров насред океана, АТВ тур дълбоко във вътрешността на острова, срещи с местното население, плуване с делфини, посещение на Prison Island и близки срещи с половин тонни 150 годишни костенурки, разходки в Stone town, посещение на ресторант изграден върху скала в океана и всекидневни партита.

Атракциите на място не са задължителни и може просто да си релаксирате на плажа. Стойността им е различна като варира от 40.00 до 90.00 долара на човек и се заплащат отделно.
/полудневни или целодневни турове/.

Можете да удължите престоя си с партитата на Занзибар по време на регистрацията за участие в изкачването на Килиманджаро. Цената на човек е в размер на 500.00 лева и включва всички нощувки и трансфери на място.

Ден 13: 08.02.2024Обратния път към дома

Няма, свърши. Тва беше . Дори и рая си има край.

С късен полет в 23:00 ч. вечерта излитаме към София. Кацаме около 12:00 ч. на 09.02.2024 г.

За повече информация вижте ТУК.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати