Турагенции

Рила травел предлага къмпинг туризъм в България на германския пазар

  09.03.2023 13:40  
Рила травел предлага къмпинг туризъм в България на германския пазар
Петя Дончева на българския щанд в Берлин
  Мирослав Иванов

Туроператорът „Рила травел“ предлага къмпинг туризъм в България на германския пазар, с който се прави обиколка на страната. Това обяви за TravelNews Петя Дончева, управител на компанията, която работи входящ туризъм и участва на българския щанд на международното туристическо изложение ITB в Берлин. Програмата е минимум две седмици със спирки в къмпинг „Велико Търново“ в село Драгижево (собственост на англичани), къмпинги в Обзор, Казанлък, „Верила“ в Сапарева баня и други. Групите са по 40 човека с 20 каравани и са придружавани от екскурзовод на туроператора, който ги води по културни забележителности.  

„Засега най-голям интерес към къмпинг туризма у нас има от страна на белгийците и нидерландците“, каза Дончева. „Рила травел“ посреща такива туристи още от 2010 г. По време на пандемията са спрели да идват, но сега отново се подновява интересът, подчерта тя. От началото на Ковид пандемията несигурната ситуация и постоянно променящите се мерки принудиха хората да търсят нови начини за почивка – далеч от тълпите и по-близо до природата. Така на преден план излезе именно къмпинг туризмът. Като форма на отдих, къмпингуването съвсем не е ново в България. Само през 1984 година в страната е имало 117 функциониращи къмпинга. За сравнение, днес в Националния туристически регистър са вписани едва 47. Страната ни разполага с всички предпоставки за развитието на този тип туризъм – мек климат, живописно Черноморско крайбрежие, уникална планинска природа. Тези природни дадености я правят привлекателна и за туристи от съседните държави, от цяла Европа и дори от Израел.  

„Къмпинг туризмът трябва да се подобри като цяло в България. За съжаление къмпингите по Черноморието не са достатъчно, не са оборудвани добре и не предлагат кратък престой например за 3 дни за чужденците, които обикалят България“, обясни Петя Дончева. Къмпингуването е чудесен начин да прекарате време със семейството, приятелите си или просто да си осигурите лично уединение съвсем сами. В България може да се комбинира с много други дейности като разглеждане на забележителности, преходи, почивка на море, риболов, колоездене, конна езда и др.  

Туроператорът „Рила травел“ предлага още на германския пазар културни обиколни турове на България, приключенски туризъм, пешеходни турове и други видове специализиран туризъм. Петя Дончева допълни, че за тази година най-голям интерес към България има за младежки пътувания, най-вече от Белгия и Нидерландия, които търсят културни програми. 

Мирослав Иванов Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати