Хотели

Туроператори от Италия, Словакия и балтийските страни проявяват интерес към Банско

   
Туроператори от Италия, Словакия и балтийските страни проявяват интерес към Банско
Рая Вълкова представи Банско на изложението в Берлин
  Мирослав Иванов

Туроператори от Италия, Словакия, Германия, Естония и Латвия проявяват интерес към зимния и летен туризъм в Банско. Това обяви за TravelNews Рая Коева – Вълкова, член на управителния съвет на Съюза на туристическия бизнес в Банско, която участва на щанда на България на международното туристическо изложение ITB в Берлин. „Имаме запитвания от италиански туроператори да водят туристи на ски в Банско. Те търсят нова дестинация, за да разнообразят с техните, австрийските и френските зимни курорти“, каза Вълкова. Тя очаква да дойдат на инфо тур в Банско и да се запознаят с възможностите на място. Освен това са заинтригувани още от културния туризъм, СПА, гурме и винен туризъм в региона.

Същият интерес се забелязва още и от туроператори от Германия, Естония и Латвия, които искат да предлагат нови и алтернативни ски дестинации в портфолиото си, които са по-различни от познатите в Алпите. При балтийските държави е голям проблем, че няма директни полети до София, но от Летище София обещават да работят в тази посока, обясни Вълкова.

Туроператори от Словакия пък проявяват интерес към уикенд туризъм в Банско. Между Братислава и София има евтини полети, които започват от 9 евро и хората търсят нови възможности за пътувания. Словаците наблягат на планински, СПА, винен и културен туризъм, посочи Рая Вълкова.

Община Банско и Съюзът на туристическия бизнес в Банско за първи път се представят на международните изложения заедно от тази година. По този начин целят да рекламират дестинацията по-добре и да се правят директни контакти с партньори. „Когато се позиционираме заедно, идват на срещи много партньори – туроператори. Когато е само общината, основно посещават щанда ни журналисти и инфлуенсъри, които искат да рекламират Банско. По този начин обхващаме целия спектър на заинтересовани страни“, коментира Вълкова. Банско е пионер в това отношение, като засега другите общини не го правят.

Очарована съм от такъв формат на изложението в Берлин и интересът се оказа голям, защото можем да предложим конкретни продукти и програми на партньори. Присъствието на Летище София също е много важно, защото представителите веднага реагираха и присъстваха на срещите ни с туроператорите от Латвия и Естония, за да могат да започнат преговори с авиокомпании за директни полети до София, обясни Вяра Вълкова. Община Банско и туристическият бизнес представиха в Берлин конкретни туристически продукти – дълги уикенди, планински туризъм през четирите сезона, семеен летен туризъм, СПА туризъм, фестивали, зимен туризъм, винен и културен туризъм.

Рая Вълкова отбеляза, че Банско отчита добър зимен сезон през тази година. Най-много са българските туристи, следвани от англичаните, израелците и румънците. Завръщане има и на гърците след пандемията, но все още са по-малко в сравнение с периодите преди нея.

Мирослав Иванов, Берлин



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати