Анализи Събития

Приходите от нощувки в Пловдив през януари са се увеличили с повече от 60 на сто на годишна база

   
Приходите от нощувки в Пловдив през януари са се увеличили с повече от 60 на сто на годишна база

Приходите от нощувки в област Пловдив през януари са се увеличили с повече от 60 на сто, в сравнение със същия месец на миналата година. За 2023 година те достигат 5,5 млн. лева, съобщи Валентин Точев, началник сектор "Статистика на предприятията" към Териториално статистическо бюро - Юг. Статистиката сочи, че увеличението на приходите от чуждестранни граждани е 94 процента, но реализираните нощувки в областта са предимно от български туристи.

През януари тази година в областта са функционирали 222 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. При тях също се отчита ръст от 11 на сто в сравнение с миналата година. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е 84 700 или с 41 процента повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през януари е 23 на сто, като тя е най-висока в тези с четири и пет звезди, които са и предпочитани от чуждестранните туристи. Най-много чужденци, посетили област Пловдив, са граждани на Турция, Гърция, Германия, Румъния и Италия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати