Анализи

С 28 процента ръст на туристите през зимния сезон отчете министър Илин Димитров

   
С 28 процента ръст на туристите през зимния сезон отчете министър Илин Димитров

Зимният сезон беше труден, но успешен. В цяла Европа нямаше сняг, но нашите курорти намериха начин да приведат пистите си в добър вид. Отчитаме 1,4 милиона туристически регистрации в курортите, което е с 28 процента повече спрямо миналата година и пет процента повече от предковидната 2019 година. Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му това е била целта на служебния кабинет – да върне туризма към нивата отпреди пандемията. Не само че изравнихме предковидната година, но и надминахме леко, обобщи Димитров и уточни, че ако условията за зимен туризъм се задържат до края на март, числата ще са още по-добри.

Около 70 процента от туристите в зимните курорти са българи, каза министър Димитров. Той определи това като много добър факт. Според него на пазара у нас има „за всеки по нещо“. Има оферти както от висококатегорийни, така и от нискокатегорийни хотели. Моето мнение е, че в България има широк спектър от хотели и всеки може да намери нещо за себе си. Съотношението цена-качество е много добро. Стигаме нивата от 2019 г., каза министърът на туризма.

Илин Димитров отчете още 18 процента ръст спрямо миналата година в спа туризма. 

Той прогнозира и успешен летен сезон. Очакваме около 4,7 милиона туристи за лятото, което е с 2 до 3 процента повече от 2019 година. От Румъния очакваме около 1,2 милиона туристи. Рекламата ни в Полша и в Чехия е силна. Нещата се движат добре. Моето мнение е, че ще задминем 2019 г., прогнозира министър Димитров.

Миналата седмица България участва на изложението изложението И Те Бе (ITB) в Берлин и получи престижно признание от страна на Асоциацията на тихоокеанските журналисти, пишещи за туризъм, съобщиха от Министерството на туризма. Страната ни бе отличена с наградата „Най-добра дестинация за региона на Балканите“ за 2023 г., а служебният министър на туризма Илин Димитров получи приза „Министър за региона на Балканите за 2023 г.”. По време на изложението министър Илин Димитров проведе поредица от срещи с представители на най-големите и значими туроператори на пазар Германия, 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати