Новини Събития

Маските срещу COVID-19 в Япония остават по желание

   
Маските срещу COVID-19 в Япония остават по желание

Японските железници, увеселителният парк "Дисниленд" край Токио и някои от най-големите киносалони са сред компаниите, които позволяват на посетителите от понеделник да не носят защитни маски срещу COVID-19, съобщи "Ройтерс".

Правителството смекчи ограниченията за предпазване от пандемията миналия месец. Но бърза промяна в поведението е малко вероятна, като се има предвид дългата история на използване на маски в Япония и поленовото нашествие, което доведе до един от най-лошите пролетни сезони от години за страдащите от сенна хрема.

"Носенето на маски беше част от нашата култура още преди COVID-19. Мисля, че много хора ще продължат да носят маски дори след облекчаване на правилата", каза Хитоши Ошитани, професор от университета "Токсоку", който беше архитект на противоепидемичния отговор на пандемията в Япония.
Япония е една от последните големи икономики, които облекчават ограниченията за носенето на защитни маски, чието използване е почти универсално в цялата страна дори без строги разпоредби или санкции, регулиращи техните използване.

"Що се отнася до маските, мисля, че е по-безопасно да носите такава, когато пътувате с обществен транспорт, за да се предпазите от зараза", казва 60-годишният Ютака Изава, докато се разхожда из търговския район "Гинза" в Токио.

Носенето на предпазни маски остава "на индивидуална преценка", въпреки че правителството продължава да насърчава носенето им в превозните средства на градския транспорт, когато в тях има много хора, в болниците и в домовете за възрастни хора, съобщава БТА, като се позовава на "Франс прес".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати