Транспорт

София участва в престижен конкурс за градска мобилност

   
София участва в престижен конкурс за градска мобилност

Общо шест са градовете, достигнали до финалите на състезанията EUROPEANMOBILITYWEEK за 2022 г. и съпътстващия го конкурс MOBILITYACTION.

Това са португалският град Брага, София и хърватският Загреб за EUROPEANMOBILITYWEEK, както и Рим, Катовице (Полша) и Braine-L’Alleud (Белгия) за MOBILITYACTION.

Инициативата EUROPEANMOBILITYWEEK, подкрепена от ЕС, осигурява възможност за градовете, малки или големи, да изпробват различни начини за иновативно планиране на мобилността, да насърчават използването на нова инфраструктура и да повишат осведомеността за устойчивия транспорт в своите общности. Съпътстващото събитие MOBILITYACTION осигурява условия широк кръг от организации да споделят своите добри практики и решения за управление на мобилността.

3000 града от 51 страни са участвали в EUROPEANMOBILITYWEEK през 2022 г. Кампанията се организира и финансира от Генерална Дирекция Мобилност и транспорт в ЕК. Трите града с най-добри резултати до момента са Брага (Португалия), София и Загреб (Хърватска).

Българската столица е отличена заради своите „нови транспортни услуги, които комбинират по по-добър начин търсените от жителите на града условия за придвижване и намаленото въздействие върху околната среда“, твърдят организаторите. „Услугите“ включват електрически автобуси, потребителски приложения за мобилност, зелени коридори и нови „по-достъпни“ тарифи, посочват още те. В допълнение София работи и по рамката на проекта InnoAir, чиято цел е да се намали замърсяването чрез мерки за облекчаване на трафика като част от по-мащабната инициатива Градски иновативни действия на ЕС (Urban Innovative Actions).

Градовете-призори в EUROPEANMOBILITYWEEK и MOBILITYACTION за 2022 г. ще бъдат обявени на 23-ти март на специална церемония в Гент, Белгия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати