Анализи Хотели

Хотелите в Гърция наемат работна ръка от Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет

  13.03.2023 19:08  
Хотелите в Гърция наемат работна ръка от Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет

Туристическите компании и хотели в Гърция ще могат да наемат работници от трети страни извън ЕС, за да покрият сериозния недостиг на работна ръка, наблюдаван в сектора през последните години, съобщава Ekathimerini.

В Държавния вестник на съседката ни беше публикувано министерско решение, което за първи път официално включва туризма сред секторите, които могат да наемат на работа граждани на трети страни. Предстои да бъде взето ново решение, което да постанови условията и реда за откриване на процедурата.

Началото на летния сезон е сравнително близо и шансът за прием на работници от трети държави може да бъде напълно загубен тази година заради бюрократични пречки. Второто съвместно министерско решение ще дефинира ясно общия разрешен брой работници мигранти от страни като Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет и професиите, в които да могат да бъдат наети. 

На базата на оценки недостигът на персонал само в туристическата индустрия може дори да достигне 5-цифрено число в цялата страна през 2023 г., особено в професиите, включващи тежък, нискоквалифициран труд.

Към вече изчислените 60 000 свободни работни места за 2023 г. се очаква да бъдат добавени около 15 000 от сезонни работници, подали заявления за пренаемане (срокът изтече в края на януари), но няма да се върнат в хотелите, където са работили миналата година, тъй като вероятно ще са си намерили друга работа.

Освен това редица чуждестранни работници, които през предходните години са работили в гръцки хотели, тази година се очаква да се спрат на друга страна с по-високо заплащане.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати