Анализи

Ски курортите се борят с климатичните промени

   
Ски курортите се борят с климатичните промени

В епохата на климатичните промени, сред ски курортите оцеляват най-приспособимите. В Европа трябваше да използват хеликоптери и камиони, които да пренесат сняг до оголените склонове, за да спасят сезона. А в Япония цените на електроенергията бяха толкова високи, че трябваше да спрат машините и просто да изчакат падането на естествен сняг.

Прогнозите са, че снежната покривка по света ще се намалее със затоплянето на планетата, така че бъдещето носи предизвикателства за ски курортите. Но ски курортите не са провален бизнес – те инвестират милиарди, за да оцелеят и да процъфтяват.

Изследванията показват, че курортите на по-голяма надморска височина, с повече финансови ресурси и по-голяма база имат печелившо предимство в този конкурентен бизнес. Една от стратегиите е сътрудничество с други курорти и издаването на сезонни карти за няколко курорта, така че ако един няма сняг, то има шанс някой от другите да има.

Друга стратегия е да се използва супер сложно научно проучване, за да се разбере в кои части от планината в бъдеще ще има повече сняг и да се изградят писти там.

И накрая, все повече курорти използват зимните съоръжения целогодишно. В Европа, например, ски курортите отварят лифтовете през лятото, за да дадат достъп на хората до най-отдалечените кътчета на планините.

Това са печеливши стратегии и компаниите, които ги използват са направили рекордни печалби през миналия сезон.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати