Анализи

София може да се превърне в столица на термалните бани

   
София може да се превърне в столица на термалните бани

В понеделник започна ремонта на банята с минерална вода в кв. "Овча купел", в чиято реставрация ще бъдат инвестирани 8 млн.лева. Предвижда се в сградата, която е построена през 1920 г. да се правят и изследвания за ползата от минералната вода върху здравето. След като бъде ремонтирана, банята ще бъде отворена за гражданите, обещава Столична община.

Това е поредният знаков обект от архитектурното наследство на София, който спасяваме, както успешно бе направено в банята в Банкя, обясни Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. "Запазваме изключителна архитектурна ценност, но използваме и съвременните технологии. Над 50% от финансирането е от общинския бюджет, но работим и по европейски програми. Това е начинът, по който провеждаме градски политики за опазване на културното ни наследство и за оползотворяване на минералната вода, като едно от най-големите богатства за софиянци".

София има изключителен потенциал да стане столица на термалните бани, обясни пред БНР арх. Ивайло Захариев от Българска асоциация за термално наследство. "Важна е  традицията на банята в България. Тя е микс между турската баня и европейската балнеология. Има едно цялостно неразбиране към тази стара традиция. В много държави, като Испания, където имат наследство от арабите, а и в Турция, има много запазени бани от старо време. Те се ползват по начина, по който са се е случвало това преди стотици години. В Япония във всеки квартал на Токио има бани. Това са пълноценни места за релакс".

Банята в Банкя е чудесен пример за възстановяване на сградата, отбелязва архитект Захариев. "Реконструирани са всички важни детайли. Това е една чудесна европейска сграда, която връща София на термалната карта. Но може да се подобри начинът й на управление. За момента работи само едното крило на банята, при това като спа център".Спа хотелите и термалните бани биха могли да се допълват, смята Захариев.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати