Новини Събития

Камарите с боклук в Париж се превърнаха в атракция за туристите

   
Камарите с боклук в Париж се превърнаха в атракция за туристите

Туристите, дошли в Париж, за да се насладят на прелестите на града, се сблъскват с необичайния спектакъл - камари от боклук около прочутите туристически обекти, предаде Франс прес.

Така вместо да снимат Айфеловата кула, катедралата Нотр дам или Триумфалната арка, туристите снимат камарите от отпадъци, а някои от по-смелите от тях си правят селфи на фона им.

Стачката на сметосъбиращите служби е част от протестите срещу непопулярната реформа на пенсионната система във Франция. Работниците в отрасъла обявиха, че стачните им действия ще продължат поне до 20 март.

"Никога не съм виждала подобно нещо в Канада", казва Омера, канадка, дошла на екскурзия в Париж и снимаща с интерес камара от отпадъци на булеварда "Сен Мишел" в Латинския квартал.

Тексасецът Мартин Руис пък се оплаква от миризмата. "Това е отвратително", казва той и мнението му се споделя от мексиканката Анхелес Москеда.

Стачката на сметосъбиращите служители продължава вече над седмица. Един от тях - Набил Латреш, казва, че работата му е мъчителна, че работи независимо от метеорологичните условия. Той допълва, че тружениците в сектора вдишват опасни изпарения и много от тях се разболяват. Като се пенсионират, те взимат най-много по 1200 евро и това не им стига, допълва Набил.

Заради стачните действия са блокирани и инсинераторите за изгаряне на отпадъци, като в резултат на това 7000 тона боклук не бяха събрани от улиците на Париж към вчерашния ден.

Не всички туристи обаче са недоволни. Британката Оливия Стивънсън казва, че подкрепя стачките навсякъде и подчертава, че въпросът с пенсиите и заплатите е важен за много хора във Франция и затова тя подкрепя и тази стачка.

Според Жан-Франсоа Риал, ръководител на бюрото по туризъм и конгреси в Париж кризата с боклука не е най-доброто, което столицата може да предложи на туристите, но той припомня, че две седмици без събиране на боклук не са навредили на имиджа на Неапол. Риал изразява мнение, че настоящият епизод в Париж няма да навреди на потока от туристи, посещаващи града, допълва БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати