Анализи Новини

Министърът на туризма: Има индикации, че руските туристи ще се завърнат

  16.03.2023 15:39  
Министърът на туризма: Има индикации, че руските туристи ще се завърнат

Най-големият ни партньор е Румъния, посрещаме между 1,2 и 1,3 млн. румънци годишно. Очакваме сериозно количество туристи и от Полша, очакваме между 300 и 400 хиляди чехи. Има индикации, че руските туристи ще се завърнат, но при тях "проблемът" е друг - там имаме много собственици на имоти, над 100 000. Обикновено пътуват през Турция. Прогнозата на Министерството на туризма е, че ще имаме 4,7 млн. туристи през лятото, спрямо 4,6 млн. през 2019 година. 2022 година приключи с минус 8% спрямо 2019 г. Това каза за Bulgaria ON AIR служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Министерството на туризма в цялата тази история е положителен герой. Първо - нашите служители са малко над 120 човека, ние сме една малка администрация. Бюджетът на Министерството на туризма представлява 0,03% от БВП, а ние допринасяме за около 7% от БВП, непряко - 14%. Министерството на туризма е едно от малките министерства, които допринасят за бюджета. Бих искал да ни увеличат парите за реклама, за да можем да допринесем", каза министър Димитров.

"Нашият бюджет е твърде малък, той е колкото на Френската гимназия в София, но сме изцяло солидарни към политиката на Министерството на финансите. Нещата се доближават до кризата от 2009 година, банки фалират в САЩ. Когато има криза, големият въпрос пред едно предприятие е дали да се отреже от рекламата, или да се инвестира в реклама. Министерството на туризма е малка част от целия пъзел от всички министерства в тази страна. Вярвам, че в МФ работят професионалисти и те ще вземат най-правилното решение", допълни Илин Димитров.

"Зимният сезон тази година беше много интересен, много силно начало, силни празници и топло време в първите дни на януари. Тогава всички хотелиери се притесниха, започнаха анулации. Искам да поздравя всички хора в туристическия сектор, които се стегнаха и намериха начин да направят пистите годни, случиха се състезанията в Банско за Световната купа по сноуборд. Числата са повече от добри, нашата основна задача този сезон беше да върнем нивата спрямо 2019 година. Имаме 1,4 млн. регистрации на туристи за периода от 1 декември до 7 март", поясни служебният министър на туризма. По думите му това е с 28% повече от миналата година и с 6% повече от 2019 година.

"Отдавам този успех на това, че повечето хотели отвориха, второ - светът се завърна към нормалното. Хората се умориха да се пазят, крият, да слагат маски, живее им се. Имахме и добра реклама, взехме си поуки от лятото. Рекламата беше направена така, че да таргетира страните около нас и българския пазар. Миналата година 63% от туристите са били българи, тази година - 70%. Ние успяхме да задържим българите в България", настоя Илин Димитров.

Той подчерта, че другите ни туристи са били от Гърция, Турция, Израел, Великобритания, РСМ.

"Инфлацията и скоковете на цените се оказаха нож с две остриета. Първо - затрудниха ценообразуването, тъй като цените, на които сега продаваме, са договорени миналата година. А тогава ние не знаехме колко ще струват хранителните продукти, какви ще са заплатите, но пък самите туристи се уплашиха цените да не скочат до лятото и започнаха да резервират сега. Има ръст на ранните записвания, отново се възстановява тази тенденция", коментира министърът.

Ръстът на ранните записвания е между 20 и 30%. И потвърди, че най-големият проблем в сектора е липсата на кадри: "В сектора работят около 180 хиляди души по данни НСИ, като кадровият проблем е от години. Той в зимния сезон не е толкова сериозен. За лятото ни трябват над 100 000 души, отваря се сериозна дупка."

"Тази година няма да има прошка в летния сезон, туристът ще си изисква абсолютно всичко да бъде на добро ниво. Тук не говорим само за качеството на хотелите, говорим дори и за таксито, което ни вози до хотела, има ли бараки, няма ли бараки около него", категоричен бе той.

Министър Димитров прогнозира поскъпване в офертите за Великден и призова българите да побързат с резервациите.