Анализи

Египет е посетен от 11,7 милиона туристи през 2022 година

   
Египет е посетен от 11,7 милиона туристи през 2022 година

Египет е бил посетен от 11,7 милиона туристи през 2022 година, което е с 46,2 процента повече в сравнение с 8-те милиона през 2021 година. Това съобщи министърът на туризма и на паметниците на културата Ахмед Иса Таха, цитиран от уебсайта “Иджиптшън стрийтс”. По думите на министъра през 2023 година се очаква увеличение с 28 процента. 
През януари и февруари туристическият поток е нараснал с 35 процента в сравнение със същия период на миналата година. Една от причините за скока е улесняването на визовите процедури, обясни Таха. 
През септември 2022 година Египет отчете 63,3 процента повече туристи спрямо предходната година, като общият брой на нощувките е бил 52,6 милиона. 
Броят на чуждестранните посетители в страната на фараоните се увеличава устойчиво от 2021 година. Управляващите провеждат редица кампании за популяризиране туризма. 
По време на Световното първенство по футбол в Катар северноафриканската държава предоставяше безплатни визи на всички притежатели на картата “Хая” за влизане в кралството и достъп до мачовете.
Приходите от туризъм са ключов източник на чуждестранна валута, от която Египет изпитва недостиг в момента. Браншът беше сериозно засегнат от ковид пандемията и войната на Русия в Украйна, които са сред най-големите му пазари. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати