Оферти

Долината на гастрономията от Дижон до лозята на Макон

  17.03.2023 15:02  
Долината на гастрономията от Дижон до лозята на Макон

Ден 1: Пристигане в Дижон

12:00-14:00 Обяд в центъра на Дижон.

14:00-15:30 Обиколка на Дижон с гид.

16:00-19:00 Запознаване с Международния град на гастрономията и виното / Cité internationale de la gastronomie et du vin (CIGV).

19:30-22:00 Вечеря в ресторант в сърцето на CIGV.

Нощувка в четиризвезден хотел в Дижон

Дижон:

Дижон е бившата столица на херцозите на Бургундия. Изцяло запазеният му исторически център е лесно достъпен пеша, разгръщайки очарованието на тесните улички, сгушени между исторически паметници, магазини и частни имения. Сред многото музеи в града се отличава Музеят на изящните изкуства, отворен през 1787 г., реновиран и отворил врати отново през 2019г .Това е един от най-старите музеи на Франция, който се помещава в бившия херцогски дворец. От 2008 г. Дижон е класифициран като „Град на изкуството и историята“.

Вписването на специфичните характеристики, наречени „climats” на бургундските лозя в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство, възнаграждава ангажираността и упорития труда на хората в целия регион. Защитената територия вече е включена в престижния списък , което дава на жителите невероятната възможност за нестихващ туризъм и търговия.

Международния град на гастрономията и виното / Cité internationale de la gastronomie et du vin (CIGV)

Може би най-подходящото място, на което да отпразнувате „Френския начин на живот“  е  Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin (Международния град на гастрономията и виното), който  разполага с 1750 квадратни метра изложбена площ, предоставяща ключът към разбирането на „френската гастрономия“. През 2010 г тя бе добавена към Списъка на нематериалното културно наследство. Но не просто като етикет за „добра храна“, ЮНЕСКО призна и разбра изключителната стойност на хилядолетна традиция, която допринася за укрепването на социалните връзки, а именно: изкуството да се сервират правилните ястия на правилните места, подбора на правилните продукти, сервирайки ги с правилното вино и празничната атмосфера, всички те са свързани с нея, с  „добрата храна“ като част от важните моменти от живота... 

Ден 2:

09:30-11:30 Винен тур с велосипед в Кот дьо Нюит/Côte des Nuits

12:30-14:00 Обяд в Ermitage de Corton, очарователен четиризвезден хотел и гурме ресторант в сърцето на лозята.

14:30-16:30 Обиколка на Бон с екскурзовод.

17:00-18:30 Дегустация на вино в Château de Saint Aubin – Prosper Maufoux.

→ Château Saint-Aubin · Côte de Beaune vineyard · Burgundy (chateau-st-aubin.com)

19:30-22:00 Гурме вечеря. Нощувка в четиризвезден хотел .

Бон:

Несъмнено Бон е винената столица на Бургундия. Незабравими места като "Hospices de Beaune", бивша болница от 15-ти век с пищна готическа архитектура и многоцветни покриви, La Maison des Climats на бургундските лозя , разказва за специфичните характеристики на бургундските насаждения, и всичко свързано с виното, като дегустация, посещения на изби... И нещо в по - различен стил, на колело през лозовите масиви....... поглед над Бон и неговите богатства.....

Route des Grands Crus - По пътя на великите вина:

Route des Grands Crus е най-добрият маршрут, по който да поемете, ако искате да опознаете бургундските лозя и най-известните им сортове. Той датира от  1937 г. като поставя началото на така наречения днес „винен туризъм“. От Дижон до Бон и след това до Сантене ще се възхищавате на възвишения , украсени с лозови насаждения, които се простират докъдето ви стига погледът. Всички лозя по този маршрут са класифицирани от ЮНЕСКО. Те образуват така наречените „Climats“: мозайка от малки лозови масиви, всеки един неповторим по вида си , благодарение на своя релеф, изложение, геология, местно ноу-хау и т.н. Не е изненадващо, че от тези лозя се произвеждат най-великите вина в света!

А най - добрият начин, да разкриете тайната на „великите вина“, е на колело !

Ден 3:

09:00 Отпътуване от хотела за Солутре-Поуи / Solutré-Pouilly.

10:00-12:00 Изкачване и винено приключения Скалата на Солутре/ La Roche de Solutré с EnoCulture.

12:00-14:00 Пикник или обяд в ресторант, в зависимост от времето.

14:30 Отпътуване за Макон.

15:00-17:00 Дегустация на вино в Училище за вино Fabrice SOMMIER в Макон. https://fabricesommier.com/

17:30 Отпътуване за четиризвезден шато-хотел в сърцето на лозята Маконис , вечеря и нощувка

Скалата на Солутре се намира на надморска височина от 495 метра и е точно в сърцето на област, която е класифицирана като „"Grand Site de France", съставена от Солутре-Поули, Вергисон. Изкачете се до върха, точно като бившия френски президент Франсоа Митеран. Там се открива невероятна панорамна гледка към лозята на Макон. Докато сте там, не забравяйте да спрете в Musée de la Préhistoire в подножието на скалата, за да научите всичко за района.

Можете да тръгнете от Solutré Musée de la Préhistoire, който е в подножието на скалата, и след това да следвате 4-километровата пътека до върха. Не е нужно да сте опитен пътешественик... Просто отделете време и се насладете на гледките, докато вървите нагоре със собственото си темпо.

 Окръг Макон

Окръг Макон се намира в южната част на Бургундия, западно от река Сона. Носи името си от град Макон, с богато културно наследство, благодарение на абатството Клюни, както и някои великолепни природни забележителности като Скалата на Солутре.

7000 хектара лозови насаждения се простират от Sennecey-le-Grand до Saint-Vérand. Окръг Макон се слави с изключително богато разнообразие от местни сортове в Бургундия, като прочутото Pouilly-Fuissé (сухо бяло вино с деликатен и изтънчен вкус) или престижното Saint-Véran

Ден 4:

Закуска, пътуване до Макон

Тръгване от Макон за Екс ан Прованс

bon voyage! 

За повече информация вижте ТУК!Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати