Новини Транспорт

Bulgaria Air очаква три нови самолета A220 през лятото

   
Bulgaria Air очаква три нови самолета A220 през лятото

Bulgaria Air очаква през юни, август и септември най-енергийно ефективните самолети от семейството на Airbus 220 със 143 седалки.

Работата по поръчката е започнала още преди пандемията, през 2019 и 2020г, каза директорът Христо Тодоров пред Александър Богоявленски от Авиошоу. Откъс от интервюто беше излъчен в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

„Националният превозвач избра този тип самолет заради новия тип двигатели със значително по-нисък разход на гориво, до 30-35% от сегашните самолети, с които оперираме редовните полети“, каза Тодоров.

„Това ще помогне на Bulgaria Air да бъде още по-ефективна и да разшири съществуващата мрежа като брой седмични дестинации, така и на нови пазари. Така ще се редуцират разходите ни за гориво и емисии и ще имаме по-голямо предлагане като капацитет на своите клиенти“.

Bulgaria Air ще запази двукласовата конфигурация и при новите самолети, които ще имат 8 места в бизнес класа, с различни седалки и пълен кетъринг, каза Тодоров.

Новата техника ще увеличи самолетния парк на авиокомпанията с 15% в следващите 2 г, въпреки че ще се освободи от ембраерите си и два А319, които през 2025г ще върне на лизингодателя.

Седалковият капацитет ще се увеличи с около 32%. Така авиокомпанията планира да увеличи пазарния си дял.

Новите самолети ще полетят към основните европейски дестинации на Bulgaria Air – Париж, Амстердам, Лондон, Франкфурт.

Семейството на А220 е най-ефективния малък тяснофюзелажен самолет, с най-голямата кабина в своя клас, предназначен за пазарния сегмент от 100 до 150 седалки и обхват до 1100 мили. По данни на производителя има 25% по-ниски СО2 и 50% по-ниски NOx емисии от стандартно. С 50% е по-тих от предишното поколение самолети.

С него летят големи европейски авиокомпании като Lufthansa Group и Air France. Произвежда се в канадския завод на Airbus в Монреал, а за американските клиенти – в Мобайл, Алабама.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати