Новини Транспорт

Авиокомпания отстрани двама пилоти заради пиене на кафе

   
Авиокомпания отстрани двама пилоти заради пиене на кафе
  ALPA

Индийската нискотарифна авиокомпания SpiceJet отстрани от работа двама от своите пилоти след твърдения, че са консумирали кафе и сладкиши в пилотската кабина.

Подобна почивка за закуска може сериозно да се обърка, ако някоя от горещите напитки се разлее върху уредите в кокпита, посочва CNN.

Снимка, показваща непокрита чаша с логото на авиокомпанията, поставена опасно близо до контролните лостове в пилотската кабина, предизвика възмущение сред авиационната общност.

Пилотите, чиито лица не се виждат на изображението, държат и гуджии – сладък пържен сладкиш, който обикновено се яде по време на индуисткия фестивал Холи, провел се на 8 март тази година.

Говорител на SpiceJet казва пред CNN, че и двамата пилоти са извадени от работния график на авиокомпанията в очакване на разследване.

„SpiceJet има строга политика по отношение на консумацията на храна в пилотската кабина, която се спазва от целия полетен екипаж. След приключване на разследването ще бъдат предприети подходящи дисциплинарни мерки“, казва говорителят.

Шакти Лумба, пенсиониран пилот и бивш ръководител на операциите на индийския превозвач IndiGo, казва, че снимките в социалните мрежи на пилотите са „незрели“ и „нежелателни“, особено след като те са отговорни за безопасността на самолета и неговите пътници.

„Това е напълно необяснимо поведение. Всички пилоти са наясно с опасностите от разляти течности в пилотската кабина“, казва той пред CNN, добавяйки, че повечето фирмени правила и авиационни разпоредби забраняват поставянето на всякакви храни и течности върху централната конзола.

Под тази конзола има огромен набор от електрически кабели, които са жизненоважни за управлението на самолета, а разливането на горещи напитки върху него може да доведе до прегряване на техническото оборудване или да задейства изключване на системата.

Нискотарифният превозвач се сблъска с множество инциденти миналата година, което предизвика няколко разследвания от авиационния регулатор.

През май 2022 г. автопилотът на самолет на SpiceJet се повреди и предизвика сериозна турбуленция, която доведе до множество наранявания сред пътниците на борда.

През юли миналата година регулаторът нареди да се намалят наполовина оперативните полети на превозвача за период от осем седмици, след като на негови машини бяха регистрирани най-малко осем технически неизправности.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати