Анализи

Списание TIME определи най-страхотните места в света за 2023 г.

   
Списание TIME определи най-страхотните места в света за 2023 г.

Списание TIME публикува годишната си класация на най-страхотните места в света за 2023 г. Номинациите идват от международната мрежа от кореспонденти и сътрудници на TIME, които след това са проверени и пречупени през новинарския поток от редакторите на изданието.

„Класацията, която съставихме, отразява няколко големи тенденции в пътуванията в момента: устойчивост и автентичност. Много места в този списък намират начини да позволят на туристите да ги посещават с по-ограничено въздействие върху околната среда.

Мнозина откликват на желанието на пътешествениците за уникални местни преживявания, като предлагат обиколки, водени от местните жители, или подбрани престои в автентични домове,“ посочва пред CNN Travel Ема Баркър Бономо, старши редактор в TIME.

Америка

Канадският Ванкувър е известен с приключенията на открито, но атракциите на закрито привличат вниманието на TIME тази година. Градът се сдоби с първия си пътеводител на Michelin (първият канадски град след Торонто, който го прави), а Китайският канадски музей ще отвори врати в историческия китайски квартал на Ванкувър това лято.

Малкият град Боузман в Монтана „се превръща в център на Скалистите планини“, казва TIME, след вълна от релокации през пандемията.

Вашингтон печели похвали за своите стилни нови хотели и процъфтяващата сцена на изкуството и културата, докато Рио Гранде в Пуерто Рико предлага на американците шанса да посетят тропически гори.

А в Гуадалахара, Мексико, има нещо повече от мариачи и текила, казва TIME. През ноември това ще стане първата дестинация в Латинска Америка, която ще бъде домакин на световното спортно събитие Gay Games.

Националният парк Торес дел Пайне в Чили е мястото, на което да отидете на сафари с пума, докато село Олантайтамбо в Свещената долина на Перу заслужава да бъде дестинация сама по себе си, а не просто спирка по пътя към Мачу Пикчу.

Посетете го заради руинитете без тълпи, възможности за устойчиво настаняване и автентичните местни ресторанти.

Европа

Всички сме чували за горчицата, но Дижон, Франция, има дългогодишно кулинарно влияние отвъд полето на жълтите подправки. През 2022 г. беше открит Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin - огромен обект, посветен на френската кухня.

Най-новият национален парк в Италия отвори врати през 2016 г. на Пантелерия, давайки тласък на трансформацията на този тих остров в целогодишна приключенска дестинация.

Тимишоара в Румъния е Европейска столица на културата за 2023 г. и ще го отпразнува с множество концерти, изложби и фестивали.

Албанският град Берат пък е бил убежище за евреите в страната по време на Втората световна война, като изключителното гостоприемство все още е ключово за местната култура, пише TIME.

Азия-Тихоокеански регион

Австралийският остров Кенгуру беше опустошен от горските пожари през 2019-2020 г., като много животни загинаха, но това убежище на дивата природа сега е покрито със зеленина и признаците на възстановяване и надежда са навсякъде.

Архипелагът Туамоту във Френска Полинезия е предпочитана дестинация за „сърфинг от световна класа, гмуркане и плуване с шнорхел“, казват редакторите на TIME.

Град Нагоя е близо до новооткрития Ghibli Park, но също така е чудесно място да се насладите на природата, особено по време на цъфтежа на японските вишни сакура през април.

Курортният остров Джеджу в Южна Корея отдавна е любимец на местните жители, но сега драмата на Netflix Our Blues го превърна в международна звезда.  

„Семейни вълнения“ е това, което TIME препоръчва да преживеете на остров Пукет в Тайланд, докато Ладак в Индия стана дом на първия в страната резерват „Тъмно небе“ в село Ханле.

Близък изток и Африка

Акаба е единственият крайбрежен град на Йордания и зашеметяващият пейзаж на региона се появява като планетата Аракис в лентата „Дюн“, втората част от която ще бъде пусната тази година.

Мусанзе, Руанда, е входът към националния парк Вулкано, който обяви планове за разширяване и е дом на редки планински горили.

И накрая, има големи шансове „Сиера Леоне да избухне на сцената на приключенските пътувания“, казва TIME, а крайбрежната столица Фрийтаун със сигурност ще бъде център на действието.

 

Ето и пълната класация на списание TIME на най-страхотните места за 2023 г.:

Тампа, Флорида, САЩ

Уиламет Вали, Орегон, САЩ

Рио Гранде, Пуерто Рико

Тусон, Аризона, САЩ

Национален парк Йосемити, Калифорния, САЩ

Боузман, Монтана, САЩ

Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ

Ванкувър, Канада

Чърчил, Манитоба, Канада

Дижон, Франция

Пантелерия, Италия

Неапол, Италия

Орхус, Дания

Сейнт Мориц, Швейцария

Барселона, Испания

Тимишоара, Румъния

Силт, Германия

Берат, Албания

Будапеща, Унгария

Виена, Австрия

Бризбейн, Австралия

Остров Кенгуру, Австралия

Доминика

Мексико сити, Мексико

Гуадалахара, Мексико

Национален парк Торес дел Пайне, Чили

Пантанал, Бразилия

Меделин, Колумбия

Олантайтамбо, Перу

Роатан, Хондурас

Ладак, Индия

Маюрбхандж, Индия

Киото, Япония

Нагоя, Япония

Исан, Тайланд

Пукет, Тайланд

Остров Чеджу, Южна Корея

Луанг Прабанг, Лаос

Гиза и Сакара, Египет

Чиулу хилз, Кения

Мусанзе, Руанда

Рабат, Мароко

Дакар, Сенегал

Национален парк Лоанго, Габон

Полуостров Фрийтаун, Сиера Леоне

Червено море, Саудитска Арабия

Акаба, Йордания

Йерусалим, Израел

Шарджа, ОАЕ

Архипелаг Туамоту, Френска Полинезия



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати