Анализи Новини

Бали е пълен с руски и украински туристи

   
Бали е пълен с руски и украински туристи

Топли плажове, спокойствие, ваканционна атмосфера -тропическият рай Бали има какво да предложи на всеки турист, да не говорим за хора, които бягат от зона на военен конфликт. Затова не е изненада, че след руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, най-известният остров в Индонезия се превърна в магнит за хиляди руснаци и украинци, които искат да избягат от ужасите на войната, пише CNN.

Около 58 000 руснаци са посетили острова през 2022 г., а според индонезийското правителство само през януари 2023 г. са пристигнали още 22 500 души, което ги прави втората по големина група туристи след австралийците. Към техния брой се прибавят и над 7000 украинци, пристигнали през 2022 г., и около 2500 през първия месец на тази година.

По всичко обаче изглежда, че идиличният период за тази група туристи е към края си. Тази седмица балийските власти призоваха за прекратяване на индонезийската политика за издаване на визи при пристигане на граждани на Русия и Украйна, като се позоваха на поредица от инциденти, свързани с лошо поведение и посетители, които са просрочили визите си, но работят незаконно като фризьори, неоторизирани екскурзоводи и таксиметрови шофьори. Този ход беше посрещнат с тревога от много украинци на острова, които твърдят, че повечето от инцидентите са свързани с руснаци и че те са несправедливо обвинени в същото.

"Когато получаваме съобщения за чужденец, който се държи лошо, почти винаги става въпрос за руснак", казва пред CNN местен полицейски служител в град Кута, който отказва да бъде идентифициран поради чувствителността на темата. "Чужденците идват в Бали, но се държат така, сякаш са над закона. Това винаги е било така и най-накрая трябва да спре", допълва той.

Проблемното поведение на туристите е болезнена тема в Бали, където чужденци от различни националности редовно попадат в заглавията на вестниците заради пиянство и непристойни постъпки, както и незачитане на свещени места.

Търпението на местните власти явно се изчерпва, след като са готови да затегнат контрола върху руснаците и украинците, на фона на разрастващия се обществен дебат относно тяхното поведение.

Основната причина за наплива на украински туристи в Бали е забраната всички мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат атакуваната от армията на Путин страна. Същевременно,  Русия няма официална обща забрана, но е мобилизирала 300 000 мъже от запаса да се включат в бойните действия, което също стана повод хиляди руснаци да избягат в чужбина, вместо да отидат на фронта.

CNN се свърза с руското посолство в Индонезия и украинското консулство в Бали. Служителите на руското посолство не са отговорили веднага; а почетното консулство на Украйна в Бали заявява, че украинците на острова са предимно жени, които са там по причини, свързани със запазване на семействата им, а не с туризъм, и че "не искат да нарушават правилата и разпоредбите".

Въпреки че Бали беше любима дестинация на руските туристи още преди войната, неговите забележителности станаха още по-привлекателни след инвазията на Путин и последвалата мобилизация.

Този остров съвсем не е единственото убежище за бягащи от войната в Югоизточна Азия. Пукет в Южен Тайланд, който често е възхваляван като една от най-добрите плажни дестинации в света, отбеляза внезапен приток на руски туристи - много от тях са инвестирали в имоти, за да си осигурят възможност за дългосрочен престой.

"Животът в Русия сега е много различен", казва пред CNN бивш инвестиционен банкер от Санкт Петербург, който си е купил апартамент в близост до стария град на Пукет. Той отказва да разкрие самоличността си поради страх от ответни мерки от страна на руските власти. "Никой не иска да остане и да живее сред война", казва той. "Стресиращо е да мислиш за възможността да се върнеш в Русия и да бъдеш наказан... (така че) има смисъл да инвестираш в място, което струва по-малко от Москва и е по-безопасно."

Интересът към Бали се дължи отчасти на политиката на Индонезия, която позволява на гражданите на повече от 80 държави – включително на Русия и Украйна, да кандидатстват за визи при пристигане. Визата е валидна за 30 дни, но може да бъде удължена еднократно до общо 60 дни. Това може да е достатъчно време за тези, които планират дълги ваканции, но тези, които искат да останат за по-продължителен период, нямат право да работят.

Индонезийските власти съобщиха, че през последните месеци няколко руски туристи са били депортирани за просрочване на визите си, сред които 28-годишен мъж от Москва, който бил арестуван и депортиран, след като е установено, че работи като фотограф. Други, които са пристигнали с надеждата да намерят работа, вече са се върнали у дома.

Сред руснаците, които заминаха за Бали, беше и Сергей Овсейкин, стрийт арт художник, който създаде антивоенен стенопис насред оризово поле и по този начин изрази позицията си за войната. "Русия се намира в трудна политическа ситуация. Аз съм против войните, независимо къде се водят те", каза той.

"Много хора, които не са съгласни с войната, отлетяха за Бали - руснаци, украинци, беларуси и други", добави той. "Всички ние се разбираме добре помежду си... и си даваме сметка, че не обикновените хора са започнали тази война", допълва художникът. 

Новината за възможната промяна на визовите правила разтревожи сериозно и украинците на острова, които живеят като сплотена общност и до голяма степен държат дистанция от руснаците.

"Украинците уважават балийските закони и култура. Ние правим много за нашите местни общности и не представляваме никакъв риск за хората в Бали", казва украински гражданин на име Дмитрий.  "Много е тъжно, че украинците се поставят в една и съща категория с руснаците. Те са втората по големина туристическа група в Бали и ако прочетете новините, ще видите колко често именно руснаците нарушават местните закони и не зачитат балийската култура и традиции. Така че защо украинците трябва да страдат, когато не ние създаваме проблеми в Бали?", пита той.

Почетното консулство на Украйна в Бали съобщи в изявление за CNN, че към февруари 2023 г. на острова има около 8500 украински граждани, които притежават различни временни и постоянни визови разрешения. "В настоящия момент украинците не са на почивка в Бали, тъй като страната ни е завладяна", заяви говорителят на консулството. "Потвърждаваме, че украинците в Бали не искат да нарушават правилата и разпоредбите", добавя той.

Единственото утешително за гражданите и на двете страни, които се надяват на виза при пристигане е, че централното правителство все още не е взело решение дали да удовлетвори искането на балийските власти. "Ще го обсъдим подробно с други заинтересовани страни", заяви индонезийският министър на туризма Сандиага Уно пред местни медии.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати