Турагенции

Скандинавските туристи се завръщат на Българското Черноморие

   
Скандинавските туристи се завръщат на Българското Черноморие
Яна Кибритева участва на изложението в Берлин
  Мирослав Иванов

Скандинавските туристи ще се завърнат през тази година по Българското Черноморие, като ранните резервации вървят добре. Това обяви за TravelNews Яна Кибритева, мениджър „Продажби“ в туроператора „Аполо турист сървиз“ и на хотел „Дунав“ в Слънчев бряг. „Досега от този пазар имаше две нулеви години заради пандемията и войната“, коментира тя. За летния сезон има планирани чартъри от нашите партньори в Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, които ще се осъществяват до Летище Бургас, каза Кибритева.

Най-големият интерес на скандинавските туристи е към Слънчев бряг. Следват Созопол, Несебър, Свети Влас и Елените. Към Северното Черноморие няма интерес. Туроператорът „Аполо турист сървиз“ е обслужвал около 7000 скандинавски туристи на година преди пандемията. Според Кибритева и преди Ковид се е наблюдавало спад в броя на скандинавските туристи с всяка година. „България губи този хубав пазар, на който беше много силна. Липсват реклама и стратегия за връщането им по морето“, смята тя. По нейните думи става въпрос за богати и платежоспособни туристи.

Туроператорът очаква още 40% ръст на поляците за летния сезон. Записванията на този пазар вървят изключително добре и увеличаваме чартърите, каза Яна Кибритева. България и специално Слънчев бряг се превръщат в хит на полския пазар, допълни тя. Гостите от Полша не спряха да идват и по време на Ковид пандемията.

Туристите от Словакия също ще отбележат значителен ръст. Компанията се надява да достигнат над 50% от нивата преди пандемията на този пазар. Те се завърнаха по Българското Черноморие през миналата година. Най-много търсят Слънчев бряг, Несебър и Елените.

„Аполо турист сървиз“ работи още и на пазара в Сърбия. От там засега не очаква ръст за лято 2023. Вероятно ще се запазят нивата от миналата година. Предвижда се да има чартърна автобусна линия само с два курса седмично.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати