Анализи Новини

Турция се подготвя за рекорден туристически сезон

   
Турция се подготвя за рекорден туристически сезон

Очертаваше се златна година за туризма в Турция. С благоприятните обменни курсове на турската лира, заедно с красивите плажове и историческите градове, страната очакваше страхотен сезон след като вече отпаднаха и всички ограничения, свързани с COVID.

Добрите очаквания обаче бяха помрачени от трагедията, която се случи на 6 февруари – мощни земетресения близо до границата със Сирия срина хиляди сгради със земята и погуби много човешки животи. Няма по-голяма трагедия от човешката смърт, но това катастрофално събитие може да повлече със себе си още по-големи проблеми за турската икономика – в частност сектор „Туризъм“.

Той е изключително важен за икономиката на страната и препитанието на мнозина зависи от него. След COVID посетителите бяха нужни повече от всякога.

Резервираността на туристите след бедствие е разбираема. През следващите седмици Турция ще навлезе в началото на своя пиков туристически сезон. С някои отчети за анулиране в първите дни и седмици след земетресението, туристическата индустрия в страната ще затаи дъх.

Знаците са добри, казва Каан Кавалоглу, председател на Асоциацията на средиземноморските хотелиери. Тъй като полетите се изпълняват както обикновено до повечето основни дестинации, а курортите и фирмите са отворени, той е убеден, че страната все още я очаква по-добра година.

Ние сме в близък контакт с туроператорите от различни страни и колеги от OTA (онлайн туристическа агенция), които потвърждават, че Турция се подготвя за още един рекорден летен сезон във всички свои основни дестинации“, каза той пред CNN Travel.

За да види какво се случва в най-полулярните курорти в страната CNN разговаря с представите в тях

Истанбул

Това е сред водещите туристически дестинации в света, където международните посетители през 2022 г. са похарчили повече от 13 милиарда долара според Световния съвет за пътувания и туризъм.

Подобно на повечето от основните туристически места в Турция, Истанбул усети ударните вълни от земетресението, но не претърпя щети. Градът, дом на 15 милиона жители, се намира на повече от 800 километра от епицентъра на труса.

В Çukurcuma Hamamı, луксозна баня, която посреща посетителите и местните жители в своята гореща прегръдка от 1831 г., мениджърът Бюке Юрдадок е сред многото работещи в туристическата индустрия, загрижени, че земетресението ще изплаши туристите.

В момента навлизаме в активния туристически сезон в Истанбул и в сравнение с миналата година има спад в бизнеса, дори и малък“, казва Юрдадог.

Анталия е синоним ваканция на плажа, но градът и провинцията са дестинации и за любителите на историята. В Olympos Mountain Lodge, бутиков хотел в село Бейджик в Анталия, собственикът и главен готвач Мехмет Али Бьортюцене казва, че земетресението е оказало значително въздействие върху Анталия, която се намира на повече от 600 километра от епицентъра, като туристическите резервации са намалели.

„Туризмът е един от най-важните източници на доходи в Турция и всеки турист, който идва тук, всъщност помага за облекчаването на тази травма. След земетресението туризмът намаля в района на Анталия, тъгата, която хората изпитаха, естествено намали значително работата ни“, казва Бьортюцене.

В Бодрум е една от най-горещите летни точки. Той е един от най-луксозните курорти, който се слави и със страхотни нощни клубове.  Но също и с по-тихи крайбрежни села.

Собственикът на Gallery Mustafa Мустафа Ачикел и неговият син Мурат продават ръчно бродирани килими и калъфки за възглавници. Ачикел казва, че земетресението е предизвикало загрижени обаждания от редовни клиенти, но се надява, че туризмът няма да пострада.

Земетресението засегна всички ни емоционално“, казва той. „Тук в Бодрум хората изпратиха възможно най-голяма помощ в засегнатите райони и хотелите отвориха вратите си за жертвите“.

„Икономически погледнато, туризмът е един от най-големите източници на доходи в Турция и затова се нуждаем от туристи, които да ни посещават всяка година. Имаме много работници, които изкарват прехраната си от туризъм, във всеки регион в Турция“, добавя той.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати