Новини Събития

Вижте най-интересните атракции по света през 2023 г.

   
Вижте най-интересните атракции по света през 2023 г.

Тази година дойде с абсолютно пълен културен календар – говорим за най-голямото лято за музика на живо от 2019 г. насам, куп нови музеи, някои доста епични приключения на открито и още много, много неща по целия свят. Плюс това, с всички нови високоскоростни и нощни влакове, пуснати тази година, можете да се придвижвате и да правите нещата, които искате да правите и да отидете където искате.

Така че подгответе се за резервации.

Потопете се в най-новите горещи извори на Исландия


Hvalfjörður, Исландия

Забравете Синята лагуна – тази година най-новият геотермален спа център на Исландия Hvammsvik Hot Springs е отворен за посетители, след като стартира за местните през 2022 г., и изглежда зашеметяващо. Има осем нови горещи извора, на които да се насладите, разположени по протежение на плаж с черен пясък във фиорда Hvalfjörður, на около 45 минути път с кола от Рейкавик. Басейните работят в хармония с Атлантическия океан, което помага за охлаждането на геотермалната вода за перфектната температура. Освен това има дори възможност да плувате с тюлени. 

Снимка: istockphoto

Чествайте артистичен титан


Мадрид, Испания

За да отбележи петдесетата годишнина от смъртта на Пикасо, „Celebración Picasso: 1973-2023“ ще покаже събития, представления и изложби, посветени на художника по целия свят, но, разбира се, родината на Пикасо ще го почете подобаващо. Испанската столица Мадрид е домакин на няколко вълнуващи изложби, от тези, които поставят художника в разговор с други майстори, като „Пикасо-Ел Греко“, в Museo del Prado (13 юни – 31 август), до обширни изложби в Reina Sofia ( 14 ноември 2023 г. – 4 март 2024 г.) и Тисен-Борнемиса (4 октомври 2023 г. – 14 януари 2024 г.).

Открийте изцяло нов набор от прекрасни италиански градове


Италия

Излезте от утъпкания път и се насладете на чара на малкия град в „най-красивите села на Италия“ (I Borghi Più Belli d’Italia) тази година. За 2023 г. асоциацията добави 14 нови дестинации към списъка от 348 села, разпръснати нагоре и надолу. Тези пешеходни градове, дом на по-малко от 2000 жители, представляват част от автентичния селски живот в Италия благодарение на местните гастрономически традиции, добре запазена архитектура и културни програми. Новите записи тази година включват живописния град Малчезине на езерото Гарда и средновековното селище Сан Донато в Поджо ин Кианти, Тоскана.

Снимка: istockphoto

Опитайте мечешки бургери и еленско къри в недооценена столица на кулинарите


Трондхайм, Норвегия

С известната мека за изискани ресторанти в Копенхаген Noma, която обяви затварянето си тази година, може би се чудите къде да пробвате скандинавската си храна. Чували ли сте някога за Трондхайм? Колоритен град край фиорда, Трондхайм е подценяваната столица на Норвегия за кулинари. Опитайте най-необичайния бургер в живота си – бургер с месо от една норвежка мечка, плюс работилници за готвене и ферментация на годишния Фестивал на храната и бирата в Trøndelag. Провеждайки се всяко лято на озеленения с дървета площад до огромната лютеранска катедрала, построена през 1070 г., фестивалът създава мечтана начална точка за забавен уикенд. Докато сте там, разгледайте Spontan, натурален винен бар Scandi, и опитайте легендарно вкусното къри от северни елени Røros в Tandoori Trondheim.

Попийте таланта на световното независимо кино


Буенос Айрес, Аржентина

Международният фестивал на независимото кино в Буенос Айрес (BAFICI) ще се проведе в столицата на изкуството на Аржентина в края на април 2023 г. Стотици филми се показват в различни части на града, както и разговори и дейности, свързани с филмовите прожекции.

Потопете се в арт инсталация в изоставена бална зала


Мелбърн, Австралия

Плодовитият уличен художник от Мелбърн Роун – известен най-вече с мащабните си произведения на изкуството, често поставяни в изоставени сгради – превзе енигматичното пространство на балната зала на гара Flinders Street с последната си изложба „Време“. Продължаваща до 23 април, завладяващата инсталация е разпръсната в 11 стаи и включва отличителните женски фигури на Роун, оградени от предмети в ретро стил от интериорния декоратор Карли Спунър и строителен екип, ръководен от Калъм Престън. Придружена от вълнуващ звуков пейзаж от композитора Ник Батърхам, изложбата е натрапчив размисъл върху една отдавна забравена епоха, когато най-известната сграда в Мелбърн е била нещо повече от гара.

Насладете се на гледките от кристална кабина

Хонг Конг

Небесната гондола Ngong Ping 360 предлага зашеметяващи гледки към Хонконг повече от десетилетие, а тази година стартира ново изживяване: кабината Crystal+. Достатъчно голяма за десет души, напълно прозрачната карета отвежда гостите на изкачване от района Tung Chung чак до върха на Ngong Ping. Насладете се на вълнуваща гледка към планинския терен на остров Лантау, залива Тунг Чунг и Южнокитайско море - точно под краката ви.

Снимка: istockphoto
 

Посетете най-големия магазин за аниме в света


Токио, Япония

Animate, основен японски търговец на дребно, продаващ всичко аниме и манга, отваря абсолютно огромен флагмански магазин в токийския квартал Ikebukuro тази пролет. Оазисът ще има десет етажа, пълни с магазини, пространства за събития, кафенета с герои и дори театър. Голямото откриване на сградата е насрочено за март, но Animate Café на първия етаж вече е отворено, така че можете да се стоплите тази зима с изкусно аниме лате.

(Пре)открийте магията на детството


Лондон, Великобритания

Помните ли Музея на детството? Това беше едно от най-идиосинкратичните пространства в града. Пещерно място, пълно с играчки и мимолетното детство, галерията е подложена на ремонт на стойност 13 милиона паунда. Ремонтите ще доведат до създаването на три нови галерии, включително отворено студио, което ще насърчава младите хора да развиват творческите си умения в среда на сътрудничество. Звучи брилянтно. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати