Новини Събития

Първият туристически кораб за сезона акостира в Русе

   
Първият туристически кораб за сезона акостира в Русе

Тази сутрин на Понтон №9 акостира първият круизен кораб с туристи за предстоящия сезон. „Viking Lif“ превозва над 170 пасажери – предимно американски граждани, които се движат от Виена към делтата на река Дунав.

Туристите ще имат възможността да посетят забележителностите в Русе и околностите – Басарбовския скален манастир и Ивановските скални църкви, както и да се разходят из старата столица на България – Велико Търново. Късно тази вечер корабът ще отпътува до румънския бряг, където пасажерите ще пренощуват.

Първите за сезона туристи бяха посрещнати от заместник-кмета Златомира Стефанова и служители на звено „Туризъм“ към Община Русе. На гостите бяха раздадени брошури с възможни обекти за посещение и слоган „Насладете се на всяка русенска минута!“ (Enjoy every Ruse minute!). Златомира Стефанова пожела на туроператорите успешен сезон и благоприятни условия за придвижване по реката.

Очаква се по-късно днес на русенското пристанище да акостира и круизният кораб „Amareina“ със 120 пасажери – австралийски и новозеландски граждани. Те ще могат да се разходят в Русе и да направят обиколен тур из забележителностите на Природен парк „Русенски Лом“.

По предварителна информация през предстоящия сезон се очакват над 450 спирания на кораби на русенския кей. На 31 март ще пристигне и първият български круизен кораб „Русе Престиж“, който ще спре на Понтон №8.

През декември 2022 г. бе гласувано на сесия на Общинския съвет на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и своебразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите, вкл. пристигащите с круизни кораби, да имат възможност да закупят стоки от тях. Предстоят конкурси за отдаване под наем на търговските обекти, като общинската администрация изразява своята готовност кейовата ивица да се превърне в още по-привлекателно място за русенци и гости на града.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати