Анализи Новини

Вижте най-добрите нови атракции на открито в Китай

   
Вижте най-добрите нови атракции на открито в Китай

Различни атракции на открито отвориха врати или претърпяха драматични промени, давайки на пътешествениците нови възможности да се насладят на страната. След като Китай обяви, че отново отваря границите си за чуждестранни пътници и възобновява издаването на туристически визи, международните туристи най-накрая могат да разгледат някои от тези популярни нови предложения, спечелили сърцата на местните по време на пандемията.

Ето някои от любимите на екипа на CNN Travel:

Гранд Канал - най-дългият канал в света, създаден от човека

Простирайки се на 1782 километра – около девет пъти дължината на Суецкия канал, Гранд каналът на Китай е най-дългата изкуствена река в света, създадена от човека. Вписан като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г., Гранд канал – известен още като Канал Джинг-Ханг – минава от Пекин на север до Ханджоу на юг и се свързва с множество водни пътища, включително Жълтата река и река Яндзъ.

Построен е на части преди повече от 2500 години и е унифициран през вековете. През миналия век някои участъци пресъхнаха или бяха замърсени и откъснати от останалата част, но през 2022 г., по инициатива на властите, каналът беше почистен основно.

Сред най-добрите места за посещение на канала е Цанджоу, на два часа и половина път с кола от Пекин. Индустриалният пристанищен град е подобрил туристическите предложения по своята част от канала, които сега включват 15 круизни кораба, 12 туристически кея и шест нови моста.

Jiangsu Garden Expo Park

Провинция Дзянсу, на източното крайбрежие на Китай, е известна със своите изящно проектирани китайски градини, които датират от преди повече от 2000 години. Днес традицията продължава, но с уникален привкус. През 2021 г. Нанкин - столицата на провинцията, трансформира изоставена кариера в Jiangsu Garden Expo Park. Пространството от 3.45 квадратни километра е дом на красиви, класически градини в стил Дзянсу и други атракции, включително водна ботаническа градина, театър и пешеходна търговска улица.

Сред акцентите е градината Suzhou, която е вдъхновена от павилиона Canglang – обект на световното наследство на ЮНЕСКО в близкия Суджоу. Всички конструкции в нея са направени от масивно дърво, съединени чрез вдлъбнатини и шипове - без пирони. Всъщност, в градината не е използван нито един пирон.

Universal Beijing Resort

Открит през септември 2021 г., Universal Beijing Resort с площ от 169 хектара е петият и най-голям в света тематичен парк на Universal Studios. Има седем тематични зони, предлагащи десетки представления и разходки, много от които на открито: The Wizarding World of Harry Potter; Transformers Metrobase; Hollywood; WaterWorld; Minion Land; Jurassic World Isla Nubla и King Fu Panda Land of Awesomeness. Той разполага и с първите в света тематичен хотел и курорт на Universal – Grand Hotel Universal Studios и NUO Resort Hotel.

Глемпинг и гледане на звезди в Desert Star Hotel в Нинся

В съседния на Вътрешна Монголия в Северен Китай полусух автономен регион Нинся Хуей има малко валежи и около 300 дни ясно небе годишно, което го прави едно от най-добрите места да се насладите на драматичните пустинни пейзажи на страната и да се включите в наблюдение на звездите.

Регионът се възползва от това през последните години и е свидетел на повишен туристически интерес. Годишната туристическа конференция за звездно небе в Китай (Нинся) стартира за първи път през 2021 г., съчетавайки наблюдение на звезди с поредица от събития, включително фестивал на електронната музика в пустинята и екстремно автомобилно състезание.

Един от най-добрите начини да изживеете Нинся е като се настаните в хотел Desert Star.

Джиуджайгоу, обект на световното наследство на ЮНЕСКО

 

През 2017 г. силно земетресение удари окръг Джиуджайгоу в югозападната китайска провинция Съчуан, оставяйки региона опустошен. През последните години правителството и туристическата индустрия работят усилено за възстановяването му, включително на прочутия национален парк Jiuzhaigou, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Живописната зона беше отворена отново през септември 2021 г. и сега предлага 12 подобрени атракции. Те включват Shenxian Chi (Приказни езера), които се отличават с терасовидни бели и бледосини травертинови басейни, и древното селище Dalu, което е на повече от 1000 години.

Има и нов парк за опазване и изследване на големите панди Jiawuhai. В него се грижат за четири големи панди, а районът наоколо е дом на около 30 диви животни от този вид.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати