Турагенции

Забраненото кралство Мустанг отваря врати за туристи на Космос травел

   
Забраненото кралство Мустанг отваря врати за туристи на Космос травел

Някои страни са добре пазени тайни от света - макар и малко тези кътчета посрещат туристи и отварят вратите си само за най-искрените пътешественици. Далеч в Хималаите е скътано Забраненото кралство Ло, познато още като Мустанг. То представя една от най-съкровените тибетски култури. Мустанг е успялo да се запази от западното влияние и се съсредоточава върху собствените си ценности. Отваря за посетители едва през 1992 г. и заради това му се носи това прозвище.

Мястото е неповторимо и има силна енергия, която може да променя животи. Това позитивно чувство се засилва особено много през средата на май, когато страната празнува Tiji - местният фестивал. За него тибетските будисти подготвят серия от традиционни изпълнения, които освен изключително интересни за посетителите, са и заредени с положителни манифестации.

Празникът започва на 16 май и с помощта на “Космос травел” всеки може да се посвети на тибетската култура с преходи през Хималаите и одухотворяващи преживявания. Туроператорът организира екскурзия до това тайно кътче, започваща на 9 май 2023 г. На цена от 3990 евро пътешествието включва 4-звездно настаняване в Катманду, Покхара и Читуан, настаняване в къща за гости в Мустанг, закуска в Катманду и пълен пансион, трансфери при пристигане и заминаване в Катманду с микробус, целият транспорт в Мустанг с Mahindra Scorpio Jeep, специално разрешение за района на Мустанг, такса за опазване на района на Анапурна, англоговорящ сертифициран водач, полети от Катманду до Покхара, от Джомсом до Покхара. Ако полетът (Джомсом - Покхара) бъде отменен, ще се наеме джип за пътуването и мини автобус за трансфери Покхара - Читван - Катманду. Влиза и медицинска застраховка от "Евроинс".

Това 15-дневно приключение

ще ви запознае с много уникални гледки и ще ви предостави възможността да поживеете като тибетски монаси - далеч от забързаното ежедневие. Пътят е изпълнен с живописни пейзажи, започвайки от  Нилигири Химал, последван от  връх Дхаулагири (8167 м) и планинския масив Анапурна. Постепенно теренът преминава към по-равен и планините отстъпват на красива долина.

Туристите често се впечатляват от Джомсом - район, попадащ в дъждовната сянка на Хималаите, лишен от всякаква растителност. Липсата на каквото и да е, което да ангажира окото, се отразява пречистващо на духа и съзнанието и дава началото на едно същинско духовно пътуване към себе си.

Пустинният релеф на Мустанг се заменя от малки селца с изразен тибетски привкус, докато туристите не пристигат в Кагбени - едно от по-големите села в Забраненото кралство. Типичната тибетска архитектура, будистките статуи и символите на този град са сигурен признак, че сте навлезли в територията на Горен Мустанг. Този район е много специален, защото е с ограничен достъп и само определени групи получават подобни входни разрешения. 

Пътуването в Горен Мустанг

също е изпълнено с много непознати гледки. Маршрутът преминава по продължението на река Кали Гандаки. А дали има вода в реката, зависи от това по кое време на годината предприемате пътуването. Обикновено от октомври до средата на май, широкото речно дъно прилича повече на равно поле с камъни. Туристите ще имат възможност да се разходят по коритото на реката. “Друго интересно за маршрута е, че може да се чуе водата под коритото на реката. Усещането е много странно и определено малко хора са преживявали нещо подобно”, разказва Пламен Узунов, управител на “Космос травел”.

По пътя са предвидени посещения и в много малки селца, за да се запознаят туристите с автентичния бит и култура на местните. Там могат да се видят как техните внимателно поддържани терасирани полета се напояват, контрастиращи с една суха и безплодна пустиня.

“Уникалното за тази екскурзия е, че съчетава много различни природни богатства в едно наистина наситено преживяване. Ще минаваме през долини, пустини и много високи участъци. По пътя ни очакват изкачвания на над 4000 м надморска височина. Разбира се, това е много стресираща промяна за организма и сме предвидили ден за аклиматизация, за да гарантираме, доколкото можем, че никой няма да има височинна болест”, пояснява Узунов.

На връщане от тази отдалечена страна,

част от днешен Непал, туристите ще се отбият и в кралския национален парк Chitwan - едно бижу с 68 вида бозайници, 544 вида птици и влажни зони по Рамсарската конвенция. Паркът е един от най-популярните такива в Азия, известен  със запазването на големия еднорог носорог. Той също е дом на около 100 кралски бенгалски тигъра, леопард, ленива мечка, 4 вида елени, 2 вида маймуни и много други.

Ако сте готови за промяна, то това духовно приключение е точно за вас. Потопете се в живота на тибетските монаси и се докоснете до една от най-добре пазените тайни на Хималаите с “Космос травел”. Това определено е пътуване един път в живота, което коренно ще промени светогледа ви и ще ви накара да се обърнете към себе си.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати