Анализи Транспорт Турагенции

Пет туроператора и авиокомпании ще правят над 990 чартъра от София до 3 държави

   
Пет туроператора и авиокомпании ще правят над 990 чартъра от София до 3 държави
Летище София очаква силна чартърна програма през тази година
  Мирослав Иванов

Пет авиокомпании и пет от най-големите български туроператори са заявили рекордните 993 чартъра от Летище София до Турция, Египет и Тунис за новия сезон на почивките от март до октомври тази година. Това показват данните на Летище София, които са предоставени на TravelNews. Полетите са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г. Те ще бъдат осъществени от българските авиокомпании BH Air, Bulgaria Air, European Air Charter и турските – Corendon Airlines и Free Bird Ailines. Полетите се организират от най-големите туроператори – “Абакс“, „ТЕЗ Тур България“, „Онекс тур“, „Аква тур БГ“ и „Премио травел България“.  

До Анталия с BH Air, Bulgaria Air и Corendon Airlines ще оперират туроператорите „ТЕЗ Тур България и „Онекс тур“, съобщиха от компаниите. Те ще ползват BH Air и за Бодрум (Турция), Кайро и Хургада (Египет) и остров Джерба и Енфида в Тунис. До същите дестинации с European Air Charter ексклузивно ще работят „Абакс“ и „Аква тур БГ“. Туроператорът „Премио травел България“ ще ползва авиокомпанията Free Bird Ailines за полети до Анталия, обясниха от фирмата.

Някои от чартърите до Анталия и Египет стартираха през март. Голямата програма започва от април, когато ще има полети и до Тунис. Турската авиокомпания Pegasus Airlines също пуска редовната си линия от София до Анталия от април. Единични чартъри, които се правят от други туроператори, ще има и до още дестинации, но това са основните и традиционни големи програми за почивките на българите. „Обръщаме внимание, че това е ситуацията към момента на Летище София за Турция, Египет и Тунис. Полетите са подадени като желани за изпълнение към нас, но дали ще бъдат осъществени зависи от превозвачите“, посочиха от летището.

Същевременно от потребителската платформа „Ние, потребителите“ предупредиха, че пътуващите българи е хубаво да си знаят правата, когато някой туроператор променя полети и дестинации. Съгласно Закона за туризма, когато преди началото на пътуването туроператорът промени съществено някоя от основните характеристики на туристическите услуги, каквато безспорно е и дестинацията, той е длъжен да предложи приемлива за потребителя алтернатива – със същото или по-високо качество с евентуално доплащане, или с по-ниско качество при съответното намаление на цената, обясни пред TravelNews Габриела Руменова, ръководител на платформата. В противен случай за туриста възниква правото да прекрати договора за организираното пътуване без никакви такси и да получи обратно в 14-дневен срок предплатените от него суми.  Това означава, че при сключени договори и настъпили впоследствие промени, туроператорът няма право да задължава туристите да приемат новата дестинация, освен ако не ги устройва – тя и новите условия във връзка с тази промяна, като цена, период на провеждане и др.

Полезно е потребителите да знаят, че туроператорът носи отговорност за изпълнението на включените в договора за туристически пакет услуги, без значение дали те ще бъдат изпълнени от него, или от други доставчици. Когато възникнат казуси, туристите не трябва да позволяват да бъдат прехвърляни от туроператора към негови контрагенти, а да поемат отговорност и да съдействат за уреждането на случая, а след това при необходимост да си търсят правата от своите партньори с регресивни искове.

Туроператорът е задължен още преди сключването на договор за пакетно туристическо пътуване да предостави на клиента си информация за туристическия пакет, в т.ч. и дестинацията. Тази информация е неразделна част от договора за туристическия пакет и не може да се променя, освен ако договарящите се страни се споразумеят изрично за друго, подчерта Габриела Руменова. Туроператорът уведомява пътуващия за всяка промяна в преддоговорната информация по ясен, разбираем и видим начин преди сключването на договора за туристически пакет. Нещо повече - тежестта на доказване, че информацията е предоставена, се носи от туроператора.

Когато преди започването на изпълнението на туристическия пакет туроператорът е принуден да промени съществено някоя от основните характеристики на услугите, пътуващият има право в посочен от туроператора разумен срок:

- да приеме предложената промяна, или

- да прекрати договора, без да заплаща такса за прекратяване на договора.

Когато пътуващият прекрати договора за туристически пакет, той може да приеме ески пакет-заместител със същото или с по-високо качество, ако туроператорът предлага такъв. В този случай туроператорът информира пътуващия без необосновано забавяне по ясен, разбираем и видим начин на траен носител за предложените промени в договора и за тяхното отражение върху цената на туристическия пакет; за срока, в рамките на който пътуващият има право да го уведоми за решението си, както и за последиците, ако пътуващият не го направи в рамките на този срок. Когато промените в договора за туристически пакет или за туристически пакет -заместител водят до по-ниски качество или стойност на туристическия пакет, пътуващият има право на съответно намаление на цената, обясни още Руменова.

Когато договорът за туристически пакет бъде прекратен и пътуващият не приеме туристически пакет-заместител, туроператорът възстановява всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име, без необосновано забавяне и при всички случаи - не по-късно от 14 дни след прекратяването на договора.

Мирослав Иванов

Заявени чартъри на Летище София за 2023 г. до Турция, Египет и Тунис

    2023 2023 2023 2023 2023 2023 2023 2023 2023 Total
City Airline name March April May June July August September October  
ANTALYA BH Air   14 25 34 16 12 33 24 158
ANTALYA BULGARIA AIR   4 28 30 28 24 28 14 156
ANTALYA PEGASSUS AIRLINES 2 18 18 16 18 18 18 16 124
ANTALYA EUROPEAN AIR CHARTER     12 16 6 6 18 8 66
ANTALYA CORENDON AIRLINES   2 8 10 8 8 10 4 50
ANTALYA FREE BIRD AIRLINES (HURKUS HAVAYOLU TASIMACILIK VE TICARET A.S.) 2 8 10 8     4 8 40
ANTALYA FUTURA INTL AIRWAYS 3               3
BODRUM/MILAS EUROPEAN AIR CHARTER     10 18 4 8 28 11 79
BODRUM/MILAS BH Air     3 6   2 8 4 23
CAIRO EUROPEAN AIR CHARTER 5 18 8         8 39
CAIRO BH Air 6 14 3       5 8 36
DJIERBA EUROPEAN AIR CHARTER     8 8 2 4 8 8 38
DJIERBA BH Air     4 8 2   8 8 30
ENFIDHA EUROPEAN AIR CHARTER   2 11 18 6 6 18 9 70
ENFIDHA BH Air     4 8 3 1 8 6 30
HURGHADA BH Air 9 28 11 3     4 16 71
HURGHADA EUROPEAN AIR CHARTER 8 26 19 1       14 68
SHARM EL SHEIKH EUROPEAN AIR CHARTER 2 18 6         10 36
Grand Total   37 152 188 184 93 89 198 176 1 117

Източник: Летище София



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати