Новини Събития

Дестинация Дряново – встрани от клишето на масовия туризъм

   
Дестинация Дряново – встрани от клишето на масовия туризъм

Дряново не е сред най-популярните ни туристически дестинации – за радост на хората, които търсят автентични преживявания, далеч от тълпите и клишетата на консумативното общество. Старопланинското градче предлага уют, спокойствие и най-вече – разходка във времето. Старата му част е запазила възрожденските си къщи, има и много красиви сгради от края на 19-и век, съобщава БНР.

Най-голямата знаменитост тук е мостът на гениалния архитект и строител Колю Фичето, роден през 1800 г. в Дряново, създател на някои от най-емблематичните сгради из цяла България. Не случайно Дряново е известен като "Градът на Колю Фичето". Местните хора са му посветили и специален музей, представящ негови лични предмети и макети на уникалните му архитектурни творби. Има още много причини да посетите Дряново, твърди зам.-кметът Николай Карагьозов:

"Услужливо, покрай пандемията с Covid-19, започнахме да напомняме ,че през 1930 г. градът е обявен и за планински курорт именно заради благоприятния климат. Тук някога са изпращани хора с респираторни проблеми, или със „слаби нерви“, както се пишело по старите брошури, за да отдъхнат и да се възстановят. Имаме страхотни екопътеки с приятни преходи, кратки и дълги." 

Повечето пътеки започват от Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил"– един от най-важните духовни и културни центрове на България. Основан е през 13-и век в живописна карстова долина край града.

"В района на Дряновския манастир има високи отвесни скали, където са маркирани маршрути за скално катерене. През лятото има много катерачи там, даже се провежда първенство по скално катерене. От манастира тръгва пътека до село Скалско, където също има подобни скали. Там се правят тандемни полети с парапланер.А на една от скалите над манастира има панорамна площадка с т.нар. „Пейка на любовта“ със страхотна гледка към ждрелото. Решихме там да поставим табелка, която призовава хората да се снимат и да качват снимки във специално създадената ФБ страница."

В Дряново се намира първият вагонен завод в България, създаден през 1920 г., където попадаме на любопитен музеен кът, проследяващ историята му. А на гарата в съседното село Царева ливада е изложен като атракция ретро локомотив от 1911 г., произведен в Германия, който е работил до 70-те години на 20-ти век. 

Разположената край Дряновския манастир пещера пък предлага разходка в епохата на палеолита:

"Може да посетите пещерата „Бачо Киро“ – тя е изключително красива с два маршрута – къс и дълъг, – казва Николай Карагьозов. – Силно препоръчвам дългия, който разкрива голямата ѝ красота. Пещерата стана известна и с археологическите си открития. Проучвана е още от края на 19-и век, но с новите технологии и благодарение на международен екип от учени се установи, че в „Бачо Киро“ са живели първите хомо сапиенс в Европа. И още по-любопитното е, че те са съжителствали известно време с неандерталците, противно на доскорошните хипотези."

В Дряново посрещат все повече гости. Те са очаровани от старата градска архитектура и разходките в Дряновския Балкан, където се потапят в един по-красив и хармоничен свят.

"Успяхме не само да достигнем нивата на брой туристи и нощувки отпреди пандемията, а дори да отчетем ръст през изминалата година. Хората се завърнаха към пътуването и регионът ни успява да ги привлече все повече, защото те търсят по-спокойни и чисти места, където да се погрижат за себе си", каза в заключение зам.-кметът Николай Карагьозов, обясни БНР.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати