Събития

Започва реставрацията на къща Павлити в Стария Пловдив

   
Започва реставрацията на къща Павлити в Стария Пловдив

Консервационно-реставрационните дейности по знаковата къща "Павлити" в Стария Пловдив започват в понеделник, съобщиха от общината. За 294 дни и срещу сумата от 179 959,23 лв. ще бъдат обновени фасадите на Синята къща, която през 1949 г. е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално
значение“.

Проектът е съгласуван с Министерството на културата. Негов автор е един от най-авторитетните пловдивски реставратори Никола Стоянов.

Предстои да бъдат възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади на къща "Павлити" по оригинал. Покривът е ремонтиран преди време и не се нуждае от реставрация.

Синята къща е възрожденска сграда, разположена на площад "Св. Неделя" в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити. С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление "Старинен Пловдив". В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация от Националния институт за паметниците на културата (НИПК). Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. 

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Националния дарителски фонд "13 века България", Студентски дом и Общинската фондация "Пловдив 2019".

През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г.  специалисти от НИПК спасили стенописите от стаята с медальоните. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати