Новини Хотели

Само един хотел в страната е носител на екоетикета Зелен ключ

   
Само един хотел в страната е носител на екоетикета Зелен ключ

Програмата „Зелен ключ“ все още плахо навлиза в страната ни и към момента единственият сертифициран хотел по нея е „Интер Континентал“ в София. Това каза в интервю за БТА Станимир Георгиев, председател на Българското движение „Син флаг“, което отговаря и за зеленото сертифициране на местата за настаняване.

Той разказа, че по проект „Европейският туризъм става зелен", осъществяван в шест държави, „Зелен ключ“ е избран за сертифицираща програма за устойчиво управление. В момента Движението работи с още 11 места за настаняване у нас. Георгиев изрази надежда, че те успешно ще приключат акредитацията си и страната ни ще се гордее с още 11 „Зелени ключа“.

Въпреки опитите за популяризиране на програмата, интересът на туристическия бизнес към устойчиви практики на управление е наистина ограничен, допълни Георгиев. По думите му в това отношение родният бизнес рязко се отличава от този в съседните ни държави Гърция и Турция, както и в Хърватия и Словения, където осъзнават, освен екологичните и икономическите, така и чисто маркетинговите ползи от притежанието на екоетикета. „Зелен ключ“ е водещият световен стандарт за туристически и развлекателни заведения, който се присъжда на хотели и хостели, малки места за настаняване, къмпинги, ресторанти, конферентни центрове, увеселителни паркове и атракции, отговарящи на набор от екологични изисквания, припомни Георгиев. И уточни, че получаването на екоетикета доказва пред туристите отговорността на бизнеса към околната среда и обществото.

Критериите за участие в програмата са групирани в 13 категории, разказа още Георгиев. По думите му сертифицирането важи само една година и трябва ежегодно да бъде подновявано. Задължителни експертни одити на място се извършват през първата и втората година и след това всяка трета година. През останалото време проверките са по документи. Възможно е обаче да се правят и контролни одити от националния или от международния координатор, каза още Георгиев. Той допълни, че вече е създаден сайт на „Зелен ключ“ , в който е представена пълна информация за екоетикета - процедури, критерии, формуляри за кандидатстване. Експертите от Движението са в готовност да съдействат на всеки, който има желание да управлява своя туристически обект устойчиво.

След трудностите по време на пандемията, „Син флаг“ постепенно възстановява и другите програми, по които работи - „Екоучилища“, „Учим за гората“, „Млади репортери за околната среда“. Георгиев уточни, че продължава работата и по дългогодишния проект на организацията „Големият лов на растения“, насочен към изучаване и опазване на биоразнообразието. По него през учебната 2022-2023 година работят 64 училища от цялата страна.

Движението започна амбициозен проект в партньорство с „Девин“ ЕАД за сертифициране на нови учебни заведения и разширяване на мрежата от Екоучилища в България, разказа Георгиев. По думите му е проведен национален конкурс за изготвяне на Екокод – система от правила за екологосъобразно поведение, създадени от самите деца.

Фондацията за екологично образование, чийто представител за България е Българско движение „Син флаг“, е дългогодишен партньор на ЮНЕСКО по утвърждаването на образованието за устойчиво развитие, припомни Георгиев. Той уточни, че световната организация стартира инициатива, наречена „Партньорство за зелено образование“, която планира до 2030 година 50 процента от всички училища във всяка страна да преминат акредитация за устойчиво управление. Програмата на Движението „Екоучилища“ е предпочитана методология за осъществяване на тази идея и би било хубаво, ако отговорните институции за образованието у нас започнат да работят повече учебни заведения да постигнат стандарта „Екоучилище“, каза Георгиев. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати