Събития

Посещението на Пантеона в Рим вече ще се плаща

   
Посещението на Пантеона в Рим вече ще се плаща

Влизането в една от най-популярните забележителности в Рим - Пантеона, вече няма да бъде безплатно, съобщава ДПА, като цитира италианското министерство на културата.

В близко бъдеще за влизане в древната сграда ще се плаща билет от максимум 5 евро. Откога това ще влезе в сила засега не се уточнява. Деца под 18 години и жители на Рим ще продължават да влизат в Пантеона безплатно. Посещението на църковните служби също остава безплатно.

Преди пандемията Пантеонът е бил посещаван от милиони души ежегодно, като пикът е от 7 милиона. Това, по данни на министерството на културата, го прави най-посещаваната забележителност в Италия.

Входната такса ще бъде използвана за поддръжка и реставрация на сградата, която е една от най-важните в историята на световната архитектура.

Пантеонът е построен в зората на Римската империя - между 27 и 25 г. пр. Хр, като Храм на всички богове. Импозантният му купол е завършен в днешния си вид през първата половина на II век.

През 609 г. императорът на Източната римска империя Фока го дарява на папа Бонифаций IV, който го преобразува в християнска църква.

В Пантеона са погребани няколко велики италиански художници, сред които Рафаел, Анибале Карачи и Балдасаре Перуци, както и италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I, припомня БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати