Новини Събития

Министър Димитров награди туроператор за групово изкачване на Килиманджаро

   
Министър Димитров награди туроператор за групово изкачване на Килиманджаро

Министър Илин Димитров отличи българския туроператор Adventure Team Bulgaria, записал името си в регистрите на Асоциацията на официалните световни рекорди (Official World Record Association) като най-голямата група в света, изкачила Килиманджаро заедно. На церемония в Министерството на туризма министър Димитров връчи специална грамота на Преслав Конов и Ася Конова, собственици на приключенската агенция. Отличието е за изключителен принос в устойчивото развитие и налагане на най-висок стандарт в планинския и приключенски туризъм у нас и съпричастност към инициативата за позициониране на Дестинация България.

Групата от 53-ма българи, сред които и нашият колега Георги Колевичин – юрисконсулт в Министерството на туризма, записа имената си сред световните рекордьори, след като преди 2 месеца покори покрива на Африка с неговите внушителни 5895 метра височина, като стъпи на връх Ухуру в планината Килиманджаро. Началото на предизвикателството започват 59 любители на приключенията, но поради здравословни проблеми, причинени от височинна болест, до върха в ранните сутрешни часове на 21 януари 2023г. достигат 53-ма от тях и така официално поставят нов световен рекорд в категорията “Най-голямата група хора, изкачили връх Килиманджаро заедно”. Любопитна подробност е, че пръв на върха, точно в 6:10 ч. и близо час преди и последният участник в предизвикателството да се озове на покрива на Африка, стъпва именно нашият колега Георги Колевичин.

Връчването на официалните сертификати ще се проведе на 10 юни в град Пловдив, като тогава ще се състои и премиерата на филма, посветен на световния рекорд. 

Основната трудност по пътя към върха е била свързана с големия брой участници, които трябвало да се движат заедно през цялото време, сподели Преслав Конов. Алпинистите са преминали през пет различни екосистеми – от савана до алпийска пустош, преодолявайки сериозна надморска височина с еднакво темпо, за да могат едновременно да успеят на стъпят на върха, а рекордът е записан в януарското утро, спирайки часовника на 7:00 ч. 
Това не е първото изпитание за отбора. До момента зад гърба си приключенците имат серия успешни експедиции до световни върхове като Дамаванд (5671 м) в Иран, Елбрус (5642 м) в Кавказ, Арарат (5165 м) в Турция, до знаковия Монблан, както и африканските Пойнт Ленана и Тубкал. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати