Новини Транспорт

Катар еъруейз пускат 4 полета седмично между София и Доха от юли

   
Катар еъруейз пускат 4 полета седмично между София и Доха от юли
Светлана Узунова, мениджър на Катар еъруейз, представи плановете на авиокомпанията за България
  Мирослав Иванов

„Катар еъруейз“ (Qatar Airways) пускат 4 полета седмично между София и Доха от месец юли 2023 г. Това обяви Светлана Узунова, мениджър на авиокомпанията за България, по време на съвместна презентация с „Премиер турс“. В момента се осъществяват 3 полета на седмица. От 31 октомври 2023 г. те ще бъдат увеличени на 5 пъти седмично през зимния сезон, когато се пътува повече до топли и екзотични дестинации. Все още няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията, когато „Катар еъруейз“ извършваше по 11 полета на седмица между София и Доха.

Авиокомпанията оперира до 152 дестинации по света в момента, като връща във флота си и всичките големи самолети А350. Тя вече е пуснала и летят грамадните А380. Светлана Узунова обясни, че се възстановяват полетите до Китай, Камбоджа, Япония Ханеда, Буенос Айрес и през следващата година до Осака. През зимата ще бъдат увеличени полетите до остров Бали в Индонезия, Ханой и Хошимин във Виетнам и до Банкок в Тайланд - ще лети 5 пъти дневно, вместо сегашните 4 пъти.

Катар възстановява програмата си през Discover Qatar за безплатно настаняване при над 8 часа престой на летището в Доха между полетите, каза Светлана Узунова. Освен хотел, се осигуряват безплатни трансфери от и до летището и храна. Ако искате да отседнете в по-висока категория хотели, се заплащат минимални такси. Например за четиризвездни хотели цените започват от 14 долара на стая на вечер, а за пет звезди – от 20 долара на вечер. Резервации се правят директно през сайта на Discover Qatar или през „Премиер турс“ у нас или през туристически агенции в цялата страна.

Светлана Узунова подчерта, че Катар и Доха вече се посещават от много туристи след проведеното световно първенство по футбол през миналата година. Предстои през октомври да започне там Формула 1, на която „Катар еъруейз“ ще бъдат спонсор за 5 години. Нови луксозни хотели също посрещат гости, като сред тях са Waldorf Astoria Lusail Doha, Le Royal Méridien Doha и най-новата перла от няколко дни - Katara Towers, която сграда е под формата на два гигантски меча и 18-каратово злато и е разделена между две хотелски марки - Fairmont и Raffles.

„Катар еъруейз“ печели 7 награди на SkyTrax за най-добра авиокомпания в света. Тя е част от обединението на авиокомпании - One world, в което влизат още British Airways, Iberia, American Airlines, Qantas и други. В нейните самолети има икономична и бизнес класа. В най-големите - А380, е разположена и луксозната първа класа. С тези самолети се оперира от Доха до Банкок, Сидни, Малдиви и др. Авиокомпанията предлага отлично качество на обслужването, богата програма на забавления с филми, музика, телевизионни продукции, игри и уникална храна. Тя предлага безплатен Wi Fi за пътниците в бизнес класа, а в икономична се заплаща такса. Авиокомпанията предлага кабина QSuit в бизнес класата, която представлява седалки, които стават на легла и са разположени в средата на самолета. В този суит може да бъде разположено цяло семейство – двама възрастни и две деца. Предлага се и за двойки.

Радостина Янева представи продуктите на "Премиер турс"

Туроператорът „Премиер турс“ има специален договор с „Катар еъруейз“ и дава по-ниски цени на самолетни билети за туроператори и туристически агенти в България, подчерта Радостина Янева, мениджър „Проекти“ в компанията. Сайтът Kruizi.bg, който е собственост на туроператора, предлага уникален круиз на българите с кораба MSC Virtuosa. Той започва от Доха с цени от 439 евро на човек в двойна каюта за 7 дни. Комбинира се с директния полет на „Катар еъруейз“ между София и Доха. Посещават се още Дубай, Абу Даби, Сир Бани Яс, Дамам в Саудитска Арабия. Радостина Янева допълни, че могат да се предлагат допълнителни нощувки в Доха преди и след круиза, за да бъде разгледана катарската столица.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати