Събития

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

   
Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Това е един от най-популярните музеи в Германия, привличащ милион посетители: Музеят Пергамон е в центъра на Берлин, намира се на Острова на музеите.

Части от сградата се реновират в продължение на няколко години, но тя ще бъде затворена напълно от този октомври чак до 2027 г., пише "Шпигел". 

Някои части от пространството ще останат затворени до 2037 г.

Mузеят Пергамон в Берлин e един от най-популярните германски музеи. Той трябва да бъде напълно затворен за около четири години поради обширните ремонтни дейности, които се налагат.

Това беше изненадващо обявено от Пруската фондация за културно наследство и изпълнителната Федерална служба за строителство и регионално планиране в понеделник.

Поради разделянето на две строителни фази на ремонта, някои части първоначално бяха предназначени да останат достъпни по време на работата. Сега тези планове са се променили. Изцяло ремонтираният музей Пергамон ще бъде отворен отново едва през 2037 г.

Пергамският олтар отново достъпен за зрители и туристи от 2027 г. нататък.

"Трябва да отдадем дължимото на една взискателна и специална сграда и с нашата работа да я направим подходящо устойчива на бъдещето", казва Барбара Гросе-Роде от Федералната служба.

Комплексът е "податлив на инциденти". 

Сградата, построена между 1910 и 1930 г., е доминираща част от Острова на музеите в сърцето на столицата.

Ансамбълът, състоящ се от пет исторически сгради, е класифициран като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1999 г. поради особеното си значение.

Магнит за посетители на Острова на музеите

Като един от малкото музеи в Германия, Пергамон, който включва Колекцията от антики, Музея на Близкия изток и Музея на ислямското изкуство, привлича повече от милион души всяка година.

През последната година преди COVID-19 през 2019 г. все още имаше 804 000 посетители, въпреки затварянето му поради строителни причини.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати