Новини Турагенции

Амалфийското крайбрежие предлага магически гледки

   
Амалфийското крайбрежие предлага магически гледки
Амалфи е уникално градче
  Габриел Драгиев

„Ако ми дадеш Италия, давам ти Вселената!", е казал великият Джузепе Верди, а веднага щом стъпите на Амалфийското крайбрежие ще разберете точно какво е имал предвид. Ситуирано върху стръмни скали с множество градчета, спускащи се надолу към тюркоазеното Тиренско море, крайбрежието на Амалфи е един от най-живописните участъци от бреговата линия на Италия. Неговите богато украсени вили, куполни църкви, лимонови горички и терасовидни лозя са привличали посетители още от римско време, а град Амалфи, от който идва името на цялата област,  все още е популярно място за туристи от цял свят.

Това е била първата от четирите морски републики на Италия и дълго време е имала монопол върху търговията с Изтока. Прилича на струпване на бели къщи, прилепнали към скалата и свързани помежду си чрез покрити алеи и стълбища. На централния площад се намира красивата катедрала „Св. Андрей“, която загатва за някогашното богатство и могъщество на амалфийците с впечатляващото си стълбище и камбанарията в арабско-нормандски стил. На фасадата ѝ могат да се видят дори православни мотиви, вероятно привнесени от Източната Римска империя.

Само на няколко километра от Амалфи се намира и

друго малко бижу – Равело.

До него може да стигнете с автобус, който минава приблизително през 30-ина минути или да се изкачите пеша по стръмните каменни пътеки, които ще ви открият много спиращи дъха гледки. По пътя си нагоре ще срещнете две от най-известните вили в региона. Вила „Руфоло“ е построена през 13 век за богатата династия със същото име и е била дом на няколко папи, както и на крал Робер Анжуйски. Вагнер е бил толкова вдъхновен от градините ѝ, че създава вълшебната градина на Клингзор от операта "Парсифал" по техен образ и подобие.

Малко по-нагоре се намира и вила „Чимброне“. Ако можехте да вземете едно единствено изображение от Амалфи за вкъщи, това със сигурност трябва да е гледката от Терасата на безкрайността, където границата между небето и морето изчезва в един тюркоазен съюз. Тази прекрасна вила от 11-ти век, сега е луксозен хотел с великолепни градини, в който дори можете да отседнете.

След като се насладите на прекрасните гледки на Амалфи, можете да се отпуснете и да се насладите на нощния живот с чаша лимончело. Лимончелото е обичан италиански ликьор, отразяващ яркия темперамент на красивото крайбрежие и по мое мнение тук можете да пробвате най-вкусния в цяла Италия. Вероятно това се дължи на амалфийските лимони, които са един от най-впечатляващите сортове и сред най-високо ценените в света. Това не е обикновен градински сорт. Лимоните от Амалфи са уникални и освен, че са до 25% по-големи от обикновените лимони, съдържат и около 20% повече витамин C.

Ако искате да се потопите в магическите гледки на Амалфийското крайбрежие, просто се възползвайте от програмата на туроператора „Премио травел България“. Лично я изпитах, а спомените от тази красота ще останат завинаги!

Габриел Драгиев, Амалфи



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати