Новини Събития

Шенгенската виза става дигитална

   
Шенгенската виза става дигитална

Посланиците на държавите членки на ЕС постигнаха съгласие по мандата на Съвета на ЕС за преговори по предложение за цифровизиране на визовата процедура. С предложението се въвежда възможността за кандидатстване за виза онлайн, а настоящият визов стикер се заменя с цифрова виза.

Предложението има за цел да направи по-ефективна процедурата за кандидатстване за виза и да подобри сигурността на Шенгенското пространство.

"Цифровата шенгенска виза ще улесни подаването на заявления за законно пътуващите и същевременно ще спомогне за повишаване на безопасността на Шенгенското пространство. Със заявленията онлайн ще се съкрати броят на необходимите явявания на място в консулството за пътуващите и ще се улесни процесът за националните администрации. Същевременно цифровата виза ще премахне риска от фалшифициране и кражба на визовия стикер", обясни Мария Малмер Стенергард, министър по въпросите на миграцията на Швеция, която в момента председателства ЕС.

С предложените нови правила ще се създаде платформа за кандидатстване за визи. Всички заявления за шенгенски визи ще се подават чрез тази платформа — единен уебсайт, който ще ги препраща на съответните национални визови системи. На тази платформа кандидатите за виза ще могат да въвеждат всички необходими данни, да качват електронни копия на своите документи за пътуване и придружаващи документи, както и да плащат визови такси. Пак на платформата те ще бъдат уведомявани за решенията, свързани с тяхната виза.

Лично явяване в консулството ще бъде необходимо само за кандидатите за първи път, лицата, чиито биометрични данни вече не са валидни, и тези с нов документ за задгранично пътуване. Съгласно предложените нови правила, визите ще се издават в цифров формат под формата на 2D баркод, подписани криптографски. Това ще намали рисковете за сигурността, свързани с фалшифицирани и откраднати визови стикери.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати