Новини Събития

От 1 април Непал забранява соловия туризъм в Хималаите

   
От 1 април Непал забранява соловия туризъм в Хималаите

От 1 април трековете по най-популярните хималайски маршрути в Непал ще се осъществяват задължително с водач. Това означава по-големи разходи за туристите, за които страната е една от най-евтините дестинации в Азия.

В подножието на първенците на планетата има немалко леки маршрути, които могат да се правят без помощници, но също така става дума за отдалечени райони с проблемни комуникации и по правило непредсказуеми климатични условия. Инцидентите не са чак толкова редки - според данни на непалския борд по туризъм през финансовата 2019-2020 г. е имало 390 изгубени или изчезнали туристи. Напоследък голям проблем са и свлачищата, които за нула време могат да погълнат една туристическа пътека. В тези далечни райони много трудно достигат и спасителни екипи при веднъж възникнал инцидент.

За забрана на соловите трекове от години настоява асоциацията на трекинг агенциите. "Всяка година имаме два до четири случая на фатални инциденти с непридружавани туристи", посочват оттам. Разбира се, Непал е бедна държава и заетостта в туризма е основен поминък, така че това също е сериозен фактор за решението. В последната година преди пандемията в трекове са участвали 171 000 туристи, от тях 46 000 са били със самостоятелна организация, без водач.

Засега ограничението ще важи само за националните паркове и резерватите, но това включва повечето популярни маршрути в Хималаите. От борда по туризъм предупреждават хората да наемат водачи през лицензирани агенции, като скоро ще бъде предложен списък на всички регистрирани трекинг компании в страната. Базовата цена за водач на ден е 17 долара по пресни данни на "Лоунли планет", но за по-опитни водачи и по-трудни маршрути тя ще е по-висока.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати