Анализи Новини

Чуждестранните туристи се завръщат в София

  31.03.2023 16:11  
Чуждестранните туристи се завръщат в София

Градските туристически дестинации се възстановяват много бързо след пандемията. Общинското предприятие по туризъм в София очаква възстановяване на броя на туристите спрямо периода преди нея и дори по-добри резултати през 2023 г. През миналата година броят на туристите е бил на ниво 80 на сто от тези през 2019-а. Градът разполага с хотели различна категория и 27 000 легла, като средната заетост е между 25 и 30%.

"Има значителен ръст на туристи спрямо предходните години", подчертава пред БНР Людмил Пелов, директор на общинското предприятие по туризъм.

През 2022 г. ръстът е бил над 61% спрямо 2021 г. , като чуждестранните туристи са били повече от българските. 2,4 дни е средната продължителност на престоя в София. Водещите пазари се запазват - Израел, Италия, Германия, Румъния, Турция. Връщат се туристите от Великобритания и Гърция.

Поляците пък познават България по-скоро като морска дестинация, но са проявили интерес и към София заради културата на семейния тип туризъм, сподели впечатления от скорошно изложение във Вроцлав Людмил Пелов.

След откриването на редовна линия на "Райън еър" Вроцлав – София два пъти седмично се очаква туристопотокът от Полша да се засили. Най-застъпена сред посетителите на София е възрастовата група 30-44 години, на младите и активни хора, следват групата до 59 години и младежите. Възрастните са най-малко.

Сред най-предпочитаните продукти са пешеходна обиколка на центъра, благоприятствана от близостта на обектите, дегустации на вина, полудневни или целодневни екскурзии до Витоша, както и еднодневни турове в рамките на деня до недалечни дестинации като Рилския манастир, пояснява Пелов.
"Хората много често помнят силно емоциите. Няма да запомнят цялата историческа информация, но ще запомнят, че са се забавлявали", казва екскурзоводът Славян Кановски. По думите му, когато някой турист се влюби в София, той препоръчва града и на други свои познати.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати