Анализи Новини

Списание TIME класира най-впечатляващите дестинации в света

   
Списание TIME класира най-впечатляващите дестинации в света

Списание TIME публикува годишния списък на най-забележителните места в света за 2023 г. Номинациите са на базата данни от международната мрежа от кореспонденти и сътрудници на TIME, а след това проверени от редакторите на изданието, обяснява Ема Баркър Бономо, редактор в TIME, пред CNN Travel.

Списъкът отразява няколко големи тенденции в пътуванията в момента, сред които устойчивост и автентичност. Вижте кои са най-забележителните места по света.

В Европа, Дижон във Франция, е фаворит. Известен не само с горчицата си, този град може да ви предложи неповторимо кулинарно изживяване. От миналата година там функционира Международен център по гастрономия и вино - огромен обект от 16 акра, посветен на славата на френската кухня.

С откриването на най-новия национален парк на Ботуша през 2016 г, очарователният италиански остров Пантелерия се превърна в целогодишна дестинация за приключения. Сега до него се стига още по-лесно, защото има директни летни полети от Рим и Милано.

Място в класацията намира и Тимишоара, като Европейска столица на културата през 2023 г. Градът ще празнува цяла година с концерти, изложби и фестивали, но и едно изненадващо албанско градче - Берат. То е убежище на евреите в страната по време на Втората световна война. Изключителното гостоприемство на местните жители все още е ключов елемент от културата на това място.

ТимишоараНяма как в една такава класация да не попада и Ванкувър, известен с приключенията си на открито, но тази година вниманието на TIME е привлечено от атракциите на закрито. Градът неотдавна получи първия си пътеводител "Мишлен", а това лято в историческия китайски квартал на Ванкувър ще бъде открит Китайският канадски музей.

Сред градовете от САЩ, в списъка на изданието попада Бозман в Монтана. Малкият град "се превръща в център на Скалистите планини", пише TIME, след наплива за преместване в периода на пандемията. "Центърът на града преживява бурен растеж, в който се откриват бутикови фитнес и йога студиа, алтернативни здравни заведения ... и магазини за красота от висок клас ...", допълва изданието.

TIME отбелязва и чилийския национален парк "Торес дел Пайн" като място за сафари с пуми, а Олантайтамбо в Свещената долина на Перу като самостоятелна дестинация, а не просто спирка по пътя към Мачу Пикчу. Посетете го, за да се насладите на исторически забележителности без тълпи, както и на автентични местни ресторанти, пише TIME.

Сред дестинациите в Азия, специално внимание е отделено на архипелага Туамоту във Френска Полинезия като идеалното място за сърф, гмуркане и шнорхелинг от световна класа, и само на час път със самолет от столицата Папеете. Но и Нагоя в Япония, която се намира в близост до новооткрития парк Гибли - чудесно място за посещение през април, когато ще останете омагьосани от красотата и аромата на вишневите цветове.

Южнокорейският курортен остров Чеджу е предпочитан от местните, но сега корейският хит на Netflix "Our Blues" го прави звезда и в международен план.

Сиера Леоне

И накрая, "всички погледи са насочени към Сиера Леоне, която ще избухне на сцената на приключенските пътувания", допълва TIME и оживената крайбрежна столица със сигурност ще бъде в центъра на шоуто.

Ето и пълният списък на най-забележителните места в света:

Тампа, Флорида

Долината Уиламет, Орегон

Рио Гранде, Пенсилвания

Тусон, Аризона

Национален парк Йосемити, Калифорния

Бозман, Монтана

Вашингтон, окръг Колумбия

Ванкувър, Канада

Чърчил, Манитоба

Дижон, Франция

Пантелерия, Италия

Неапол, Италия

Орхус, Дания

Сейнт Мориц, Швейцария

Барселона, Испания

Тимишоара, Румъния

Зилт, Германия

Берат, Албания

Будапеща, Унгария

Виена, Австрия

Бризбейн, Австралия

Остров Кенгуру, Австралия

Доминикана

Мексико Сити

Гуадалахара, Мексико

Национален парк Торес дел Пайне, Чили

Пантанал, Бразилия

Меделин, Колумбия

Олантайтамбо, Перу

Роатан, Хондурас

Ладакх, Индия

Майурбхандж, Индия

Киото, Япония

Нагоя, Япония

Исан, Тайланд

Пукет, Тайланд

Остров Джеджу, Южна Корея

Луанг Прабанг, Лаос

Гиза и Саккара, Египет

Хълмовете Чиулу, Кения

Мусанзе, Руанда

Рабат, Мароко

Дакар, Сенегал

Национален парк Лоанго, Габон

Полуостров Фрийтаун, Сиера Леоне

Червено море, Саудитска Арабия

Акаба, Йордания

Йерусалим, Израел

Шарджа, ОАЕ

Архипелаг Туамоту, Френска Полинезия



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати