Анализи Новини

Липсват кадри с езици за летния сезон

   
Липсват кадри с езици за летния сезон

Недостиг на кадри в туризма, които владеят чужди езици, основно немски. Това е едно от предизвикателствата, пред които се изправя браншът на прага на новия летен сезон. Основният проблем на морския ваканционен туризъм се дължи на факта, че в езиковите гимназии завършват младежи, голяма част от които напускат страната и работят в чужбина. Друг фактор е недостатъчно високото ниво на владеене на езика от онези, които остават в бранша. За длъжностите, в които се търсят най-много експерти - тези на позиции за маркетинг специалисти, за мениджъри или туристически представители, се изискват отлични чужди езикови познания.

Фирмите продължават да търсят кадри в тези сфери, но нивото на владеене на езика е спънка, която трябва да се преодолее, обобщи проф. Стоян Маринов - декан на факултет "Управление" в Икономическия университет във Варна, дългогодишен директор на Колежа по туризъм и автор на учебници, пред БНР.

В навечерието на великденските празници са отворили не голям брой хотели по Черноморието, но са запълнени почти на сто процента, допълни проф. Маринов. Повечето от местата за настаняване работят целогодишно, главно тези в курорта "Св. св. Константин и Елена". Първоначалните прогнози за добър сезон 2023 г., каза още Маринов. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати