Анализи Новини

Анталия отчете най-високата си посещаемост от туристи за всички времена

   
Анталия отчете най-високата си посещаемост от туристи за всички времена

Турският курорт Анталия от началото на 2023 г. до края на март вече е приел близо 800 хиляди туристи, пристигнали в страната със самолети. Това съобщи турското издание Anayurt.

"Според изявлението на Управлението за култура и туризъм към губернатора на Анталия, броят на туристите, които са посетили куротния град, пристигайки с въздушен транспорт в периода от 1 януари до 31 март 2023 г., възлиза на 797 920 души.

Този показател влезе в историята като най-добрият за първото тримесечие за всички времена за туризма в Анталия", пише изданието.

Отбелязва се също, че най-големият брой туристи традиционно са от Русия. Посочва се, че през първите три месеца на тази година броят на руските граждани, посетили турския курорт, е над 213 хиляди души, т.е. впечатляващите почти 27% от всички туристи.

Второ и трето място заемат туристите от Германия и Великобритания, със съответно 169 хил. (21%) и 88 хил. (11%) туристи за периода.

Освен това, преди седмица беше съобщено, че полетите от Русия до Турция ще се увеличат с 50% това лято. През тримесечието юни-август ще се изпълняват до 1200 броя самолетни полети седмично. 750 полети ще бъдат изпълнени от местни авиопревозвачи.

Средната цена на полет от Русия до Турция през пролетта и лятото ще бъде 21 000 рубли (около 280 долара по сегашния курс). В сравнение с миналата година, цените може да бъдат намалени с до 47%. До Турция ще летят 11 руски авиокомпании. Турция се готви да приеме тази година общо до 6 милиона руски туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати