Новини Събития

Министър Димитров представи дестинация България пред колегите си от балтийските страни

  05.04.2023 13:41  
Министър Димитров представи дестинация България пред колегите си от балтийските страни

Бъдеща кампания за популяризиране на дестинация България под формата на поредица от срещи във всички столици на балтийските страни във формат бизнес към бизнес (B2B), с участието на Министерството на туризма. Тази идея на служебния министър на туризма Илин Димитров беше обсъдена на работна среща с Иева Валешкайте, заместник-министър на икономиката и иновациите на Литва по време на форума в Тирана, съобщиха от Министерството. Българският министър и Валешкайте коментираха и взаимни проекти в областта на маркетинга – с участието на блогъри и инфлуенсъри. Двамата подчертаха голямото значение на информацията и точните анализи, базирани на адекватни данни при планирането и се споразумяха за сътрудничество в областта на данните в сектора.

В рамките на форума министър Димитров проведе редица двустранни срещи със свои колеги, както и неформална среща във формат Балкани. Министърът изложи визията си за провеждане на политики за устойчивост на Балканите по време на неформалната дискусия на високопоставени балкански ръководители в туризма. На нея домакини бяха министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро, както и СОТ в лицето на генералния секретар на организацията и ръководителя на отдел Европа – Зураб Пололикашвили и Алесандра Прианте.

В рамките на форума министър Димитров проведе двустранни срещи с министъра на околната среда и туризма на страната домакин – Албания, Мирела Кумбаро, както и с министъра на икономическото развитие и туризма на Черна гора Горан Джурович.

Имаме продукти, които се допълват, заяви министърът. Ние предлагаме отлични възможности в зимния туризъм, в СПА и медицинския туризъм, които могат да са изключително атрактивни за туристите от тези страни, посочи той. Важно е да работим за решаването на общия ни проблем на Балканите в сектора – липсата на кадри. Да използваме потенциала на програми като "Еразъм", призова министър Димитров, който по време на всички свои участия постави акцент върху ключовата роля на образованието при подготовката на успешни кадри и създаването на конкурентен туристически продукт. Всички се обединиха около тезата, че в региона трябва да се стремим към устойчивост и да развиваме нашите дадености. Министър Димитров изтъкна пред колегите си от Албания и Черна гора факта, че страната ни е трета в Европа по брой на исторически и културни забележителности и артефакти, както и втора след Исландия по брой на минералните си извори.

Министър Димитров изрази пълната подкрепа на страната ни за активизиране на двустранните инициативи с партньорите ни от региона на Западните Балкани. Трябва да работим фокусирано за повишаване на информираността за дестинациите, да развиваме съвместни маркетингови инициативи, които да доведат до нарастване на туристопотока, каза той.

Развитието на общи балкански продукти, които да бъдат атрактивни за туристи от далечни пазари, е един от важните ни приоритети, декларира той. От своя страна министър Кумбаро подчерта, че разчита на партньорството с България във формати като СОТ и ЧИС, а министър Джурович изтъкна ролята на Дунавската стратегия като важен генератор на регионално развитие на ниво ЕС. Вече са готови първоначалните рамки на нови проектни инициативи по Стратегията за периода 2021-2027, подчерта министър Димитров. Трябва да използваме даденостите на нашите древни култури, на близостта на нашия бит, история, обичаи, да привличаме повече туристи, които да се наслаждават на чудесната природа на Балканите – около тези общи послания се обединиха както министър Димитров, така и колегите му министри от балканските страни.

Д-р Димитров акцентира в разговорите си на обстоятелството, че страната ни ще е домакин на 68-а среща на Регионална комисия Европа на СОТ и отправи покана към колегите си да посетят София в периода 30 май – 2 юни 2023 г.

Министър Димитров  е на работно посещение в Албания от 3 до 5 април за участие в международния форум за региона на Югоизточна Европа, провеждан под егидата на Световната организация по туризъм към ООН - "Бъдещият екологичен и устойчив туризъм в Албания". Участниците обсъждат бъдещето на сектора и ролята на правителствата в определянето на дневния ред за туризма. Министърът подчерта на форума, че образованието на кадрите при подготовката на успешни и мотивирани бъдещи специалисти в различните сегменти на туризма е от ключово значение при изграждането на неговото устойчиво бъдеще. "Умения, обучение на кадрите и качество на услугата – това е важно, това е ключът, за да развиваме модерен и устойчив туризъм", заяви министър Димитров пред участниците във форума.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати