Анализи Новини

Вижте интересни плажни дестинации в Малта

   
Вижте интересни плажни дестинации в Малта

Малта и заобикалящите я острови съставляват една от най-малките държави в Европа – но това, което й липсва като размер, страната със сигурност компенсира като индивидуалност.

Средиземноморският архипелаг е пълен с природна красота и с право се гордее със своите 8000 години завладяваща история, пише The Independent.

Дом на мегалитни храмове, средновековни арабски крепости, богато украсени барокови катедрали и британски червени телефонни кабини (Малта е колония на Британската империя от 1800 до 1964 г.) - множеството влияния, оставени от различните управлявали тази земя цивилизации, придават на страната нейния уникален културен облик.

Но освен с разнообразната си архитектура и наситената с история столица Валета, Малта е известна и със своите слънце, море и пясък.

Кацнала в средата на Средиземноморието с най-близки съседи Сицилия и Тунис, Малта е известна с повече от 300 слънчеви дни в годината и е дом на голямо разнообразие от плажове, които ще задоволят всеки посетител - независимо дали обича пясъчни или скалисти брегове, оживени заливи или уединени места.

Ето и най-добрите плажове в Малта и Гозо, подбрани от The Independent:

Golden Bay

Пясъчните плажове на Малта са оскъдни, но малкото, които съществуват, са наистина великолепни. Най-популярен е Golden Bay в северозападната част на острова.

Това е един от най-подходящите за семейства варианти, тъй като е сравнително лесен за достъп - чрез малко стълбище от паркинга, и има всичко, от което се нуждаете за цял ден на пясъка: удобни кафенета, шезлонги и чадъри плюс солидна гама от дейности за търсещите силни усещания - от парапланеризъм до каране на джетски.

Останете за залеза - той е един от най-зрелищните на острова.

Ghajn Tuffieha

Скалистият съсед на Golden Bay - Ghajn Tuffieha (известен още като Riviera Beach) е много по-слабо развит, предлагащ 250 метра вълнист червен пясък, пренебрегван дори от местната флора.

Предлагат се чадъри и леки закуски, но дългият участък от стари стъпала до плажа го прави по-тих от оживения му съсед. Изкачете се до наблюдателната кула Ghajn Mixkuka от 17-ти век между двата плажа за прекрасни гледки към залеза.

St Peter's pool

Безспорният фаворит сред туристите от поколението Z е раят за фотографите - St Peter's pool.

Значително по-малко популярен преди изобретяването на Instagram, скалистият залив днес е доста претъпкан и е лесно да разберете защо – чистите, аквамаринови води са невероятни, а стръмните скали са отлична платформа за скокове в Средиземно море.

Ghar Lapsi

По-малко плаж и повече прекрасно място за плуване, Ghar Lapsi е обичан от гмуркачите и плувците, тъй като малките заливчета са дом на тюркоазени води и едни от най-добрите рифове на острова.

Мястото е защитено от водите на открито море, така е изключително спокойно за плуване. Няма обаче много място за слънчеви бани на брега на онова, което някога е било малък риболовен док, но можете да се спасите от горещините във водата или да хапнете в старомодното кафене от 60-те години.

Ramla Bay, Гозо

Ръждивите червени пясъци на този залив са меко казано красиви, а плажът несъмнено е най-добрият на Гозо. Морските гледки привличат посетители още от древни римски времена, за което свидетелстват останките от римска вила в района.

Плажът е и много достъпен -  с автобус от Надур или с метопед под наем, а след това на кратка разходка по полегат склон.

Dwejra, Гозо

Едно от чудесата на Малтийския архипелаг - Вътрешното море, известно още като Dwejra, е кръгло естествено пространство от морска вода, което се влива през арка в скалата.

Има достатъчно място за слънчеви бани и пикник и е чудесно място за начинаещи гмуркачи с шнорхел, тъй като скалното образувание, което огражда морето, прави водите приятни и спокойни.

По-опитните плувци може да се плъзгат през арката в открито море.

Qawra Point

Най-добре пазената тайна на Малта, този малък плаж с камъчета е известен като Ta’ Fra Ben сред местните жители.

Тихите, сини води са изключително привлекателни – брегът е защитен от дивата природа на морето от скален кей, който е използван за стрелба по мишени от британските войници в миналото.

До него е лесно да се достигне с автобус, освен това предлага удобни шезлонги и, разбира се, първокласно хапване на плажния бар.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати